Câte ceva despre sărbătorile iubirii: Sfântul Valentin și Dragobetele

cuplu, dragoste,,Iubirea mișcă sori și stele…” – Dante

Ce poate fi mai frumos decât iubirea? Iubirea… cea care te poartă pe sus, prin văzduh, care te duce în al nouălea cer de fericire, care îți alintă sufletul și care îi înveșnicește pe cei care îi simt căldura. Iubirea e un sentiment pur, cel mai frumos din toate care există, și ar trebui sărbătorită zi de zi și clipă de clipă, pentru că viața e atât de scurtă!

Și cum februarie e luna iubirii, e un moment bun să ne amintim de zilele în care se celebrează iubirea.

Valentine’s day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală și este marcată pe 14 februarie. Se spune că odată, demult, era un împărat roman pe nume Claudiu al II-lea. El a dus multe războaie și era un bun luptător. Acesta dorea să-și facă o armată puternică, însă bărbații romani nu doreau să meargă la lupte, iar împăratul s-a gândit la faptul că aceștia preferă să stea acasă cu soțiile și copiii lor, așa că a decis ca niciun soldat roman să nu se mai poată căsători.

Însă, Valentin, care era un preot creștin credea că e anormal ca oamenii să nu se mai căsătoarească, pentru că așa e firesc și natural, e dat de la Dumnezeu, așa că preotul cununa în secret cupluri. Într-un final, Claudiu l-a găsit pe preot  și l-a arestat. Claudiu a început să creadă despre Valentin că e un om înțelept și i-a cerut să devină un soldat de-al lui, renunțând la creștinism. Când Valentin a ales să refuze, el a fost condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el trimitea scrisori către toți prietenii lui cu mesajul: Adu-ți aminte de Valentin al tău.

be my valentine

Cel mai probabil, preotul a fost executat pe 14 februarie și se pare că de la acesta – apărător al dragostei curate – pornește legenda Zilei Îndrăgostiților. Pe 14 februarie, îndrăgostiții din țările care acceptă această sărbătoare își oferă reciproc felicitări, cadouri, flori și declarații dulci de dragoste. Tot atunci, au loc concursuri și festivaluri, iar cuplurile se bucură din plin de această zi minunată.

Această zi s-a răspândit peste tot, inclusiv în România, chiar dacă aici se ciocnește de o altă legendă la fel de interesantă. Aici, Ziua Dragostei e sărbătorită pe 24 februarie, această zi fiind ziua tradițională pentru iubiți – Dragobetele. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc, despre care se crede că ar fi fiul babei Dochia.

În trecut, exista un obicei foarte interesant: fetele și băieții porneau cu voie bună și cu mare alai înspre pădure, pentru a culege primele flori ale primăverii și pentru a le așeza la icoane, folosindu-le apoi la farmece de dragoste. Cam pe la prânz, fetele fugeau înainte, iar băieții alergau după cele care le erau dragi. Dacă băiatul își prindea aleasa, acesta o săruta în văzul tuturor, sărutul însemnând un legământ de iubire pentru un an întreg. De aici provine și celebra zicală:  Dragobetele sărută fetele.

Tot înainte se credea că de Dragobete chiar și păsările se adună în stoluri și-și aleg perechea, semn că această sărbătoare pur românească este un prilej de bunăstare, bucurie și e unul din cele mai străvechi obiceiuri.

Cu alte cuvinte, tinerii îndrăgostiți, și nu numai, au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire tot anul.

În fond, sunt atâtea ocazii să sărbătoriți iubirea, iar două din acestea sunt Sf. Valentin și Dragobetele. Dar cel mai bine este să sărbătoriți iubirea în fiecare zi, să vă bucurați de pacea pe care v-o aduce în suflet și să nu uitați să le spuneți oamenilor dragi cât de mult îi prețuiți, cât de mult îi iubiți și cât vă bucurați că ei există pe acest pământ!

Maria Bocicov


Publicat

în

, , ,

de către