Sărbătoarea Anului Nou – tradiții din toată lumea

new-years-day-2017Sărbătoarea Anului Nou are loc pe data de 1 Ianuarie a fiecărui an. În România ajunul Anului Nou este plin de tradiții care au loc înainte și după de miezul nopții, chiar și în prima zi a Anului Nou.

Țara noastră are tradiții de Anul Nou transmise de la o generație la alta pentru toate vârstele, de la mic la mare. Vorbim aici despre mersul cu plugușorul, sorcova. Majoritatea acestor obiceiuri este de a transmite oamenilor un an nou îmbelșugat, fericit, plini de împliniri.

Noi suntem oamenii care au crescut învățând și promovând aceste obiceiuri. Oare alte popoare ce tradiții împărtășesc de Anul Nou? Oare ce obiceiuri și credințe promovează ei în această sărbătoare?

În Scoţia, Anul Nou  se mai numește și  „Hogmanay”, iar în noaptea dinspre Anul Nou, în unele regiuni, oamenii aprind suluri de smoală, pe care le lasă ulterior să se rostogolească pe străzi. Astfel, poporul scoțian crede că anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce sau noroc sau ghinion. Dacă un bărbat brunet care aduce un dar va intra primul în casă, se crede că acela va fi un an norocos.

Tradiția la spanioli este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi de ceas care vestesc trecerea în noul an. Spaniolii consideră că boabele de strugure se mănâncă pentru cele 12 dorințe pe care ni le punem pentru noul an.

O tradiție similară este respectată în Portugalia doar că în loc de struguri, portughezii mănâncă 12 smochine pentru dorințele din noul an.

În data de 1 ianuarie, La Liège, în Belgia, conform tradiției, oamenii mănâncă choucroute (mâncare de varză murată cu cârnaţi) în familie, ținând în timpul ăsta sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru noroc și belșug la bani tot anul.

În orașul Napoli, Italia există o tradiție specială, în care în noaptea de Anul Nou napoletanii aruncă lucrurile vechi pe fereastră, acestea simbolizând anul ce a trecut. Ei cred că lucrurile vechi și prăfuite trebuie aruncate pe fereastră pentru a face loc lucrurilor minunate care vin odată cu noul an. Mai rău pentru oamenii care trebuie să curețe străzile ulterior, aceștia trebuind să strângă mult mai mult gunoi în seara cu pricina decât în restul anului.

sparkler-677774_640

În Olanda, ziua de 31 decembrie, sau Ajunul Anului Nou este sărbătorit cu focuri de artificii de dimineață până noaptea târziu.

Ziua de Anul Nou în Grecia, este sărbătorită în cinstea Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi pregătesc încălţările și le așează lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi cadouri de la sfântul darnic. O altă versiune a Sf. Nicolae la români am putea spune. Se prepară o mâncare tradiţională pentru această sărbătoare numită „vassilopitta”, o prăjitură în care se pune o monedă din argint sau din aur. Familia se adună la masă ca să împartă prăjitura iar acela care găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

În Rusia oamenii beau șampanie înainte și după miezul nopții și obișnuiesc să lase geamurile și ușile deschise pentru ca Anul Nou să intre în casă.

Japonezii organizează petreceri încă din luna decembrie pentru a uita problemele și grijile din vechiul an iar în noaptea de 31 decembrie merg la cel mai apropiat templu pentru a bea cu toții  saké (băutura lor tradițională) și pentru a asculta cele 108 bătăi de gong la trecerea dintre ani. Sunt 108 de bătăi pentru că se crede că tot cam atâtea păcate acumulează sufletul în decursul unui an.

Ceremonialul de înnoire a anului calendaristic în trecerea din noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie este numit la români „Îngropatul Anului”, ulterior în timpurile contemporane fiind redenumit „Revelion”.

Anul calendaristic este asemenea unei clepsidre, sau a unui organism. Se naște, crește, îmbătrânește și moare. Ceremoniile de reînnoire a anului au un rol esențial pentru încurajarea poporului de a privi cu optimism spre începuturi noi, spre un an nou, scopuri noi, și un început promițător. Popoarele din jurul lumii se întrec în obiceiuri variate, lucruri neînsemnate care încurajează spiritul!

Diana-Elena Melinte

 


by