Lupta trupurilor şi a sufletelor – Cel de-al Doilea Război Mondial

Incendiu RazboiMijlocul secolului al XX-lea a fost puternic marcat de dezastrele neîntrerupte ale Celui De-al Doilea Război Mondial desfășurat pe o perioadă de 6 ani. Lupta trupurilor și a sufletelor a dus la pierderi și lovituri devastatoare. Se caracterizează ca fiind cel mai distrugător din istoria omenirii. Au fost implicate mai mult de 30 de țări și peste 50 de milioane de militari și civili au pierit. Sumele cheltuite sunt echivalentul resurselor folosite în toate războaiele la un loc. În acest conflict s-au folosit dispozitive noi de atac printre care și bomba atomică – având un efect nimicitor asupra populației. Foametea și oamenii care au murit ori care au fost răniți și au trăit o viață de coșmar colorează această perioadă în negru. Bătrânii povestesc cum se hrăneau cu rădăcini de copac și cum își creșteau copiii cu un ou al unei găini ascunse, timp în care holera urla pe dealuri.

Acest conflict armat începe în anul 1939, pe 1 septembrie, când Hitler semnează o campanie de invadare a Poloniei. La două zile, intră în război Franța și Anglia pentru a respecta alianța făcută cu Polonia.  Pe 17 septembrie, Armata Roșie invadează și ea Polonia, iar pe 22 Polonia pierde din cauza nepregătirii morale și urmează a fi împărțită între Germania și Rusia.Al II lea Razboi Mondial

Pe 8 noiembrie, Hitler aproape că își pierde viața în urma unei tentative de asasinat dintr-o berăria unde mergea să țină un discurs. Norocul lui a fost că a părăsit localul înainte ca bomba să fie detonată.

Haosul continuă și, pe data de 10 mai 1940, are loc invadarea Olandei și a Belgiei de către Germania, iar în dimineața de 14 iunie 1940, germanii intră în Paris.

Pe 22 iunie se semnează un armistițiu franco-german și Franța este împărțită în două zone, una rămâne sub suveranitatea franceză și cealaltă a trecut sub dominație militară germană.

Pornirea Celui De-al Doilea Război Mondial în Africa este marcată de invadarea Somaliei britanice de către Italia pe 3 august 1940.

Foamea, frigul și sărăcia fac să sufere cumplit 500.000 de bărbați, femei și copii care sunt prinși în zidul de 3 metri construit în jurul ghetoului Varșovia.Razboi

Pe 22 iunie 1941, prin operațiunea Barbarossa, Germania a invadat Rusia. Mai apoi România și Italia au declarat și ele război URSS-ului.

Părțile care s-au aflat în conflict au fost Puterile Axei și Aliații. Deși Axa cuprindea inițial Italia Fascistă și Germania Nazistă, s-a extins apoi, cuprinzând Japonia, România și Bulgaria. Aliații erau formați din Marea Britanie, inclusiv Commonwealth-ul, Franța și Polonia la care s-au alăturat SUA, China și Uniunea Sovietică.

Istoria ne pune la curent cu cea mai tare evadare care a avut loc în timpul așa numitului Război Ciudat. După numeroase încercări de evadare, după nenumărate șanțuri săpate, 32 de britanici au născocit un plan extrem de inteligent de a scăpa din lagărul Oflag din Germania. Vreme de 5 luni, aceștia au lucrat la o scară chiar sub nasul nemților, într-o sală de muzică ce acoperea zgomotul făcut de ei. Pe timpul zilei, lucrările lor erau Razboi Mondialfolosite ca rafturi pentru care au primit chiar laude. În noaptea evadării, pe 30 august 1942, aceștia au creat o disensiune, au distrus sistemul de iluminare, au pus într-o parte a gardului ghimpat două scări false, iar prin alt loc au evadat ei. 32 de persoane au evadat în 40 de secunde, 6 au fost capturate și doar 3 au reușit să se întoarcă acasă. Cu toate acestea, acest plan a fost considerat cel mai reușit dintre toate încercările de evadare ale deținuților.

În 1943, Războiul își schimbă cursul și are loc invadarea Italiei. Benito Mussolini este demis din funcție și alt guvern preia conducerea.

În 1944, Germania își consolidează apărarea pentru a fi pregătită de atacul pe mare al Franței. Forțele aliate s-au ridicat mult deasupra Germaniei datorită resurselor aduse pe calea maritimă și pe calea aerului. Germania pierdea. Când au văzut că au făcut Germania să capituleze, rivalii au încercat să facă reședința lui Hitler să explodeze, Hitler a scăpat iar ca prin minune și a decis să lupte absurd în continuare.Bomba Nagasaki

În 1945, în luna aprilie partizanii italieni l-au ucis pe Mussolini, iar când Armata Roșie se îndrepta spre capitala Germaniei, Hitler și-a pus capăt zilelor și Germania s-a predat oficial Aliaților.

După ce Germania a capitulat, Japonia și Statele Unite ale Americii se aflau încă în război, iar drama care marcheză finalul acestuia a avut loc în orașele Hiroshima și Nagasaki din Japonia, care au fost complet distruse de bombele atomice trimise de America. Pe data de 6 august 1945, bomba numită ”Little Boy” a aruncat în aer Hiroshima, iar la 3 zile, Nagasaki a fost distrus de bomba numită  ”Fat Man”.  Încheierea perioadei negre s-a făcut într-o manieră terifiantă iar acesta rămâne un subiect extrem de sensibil pentru japonezi, chiar și acum.

Anii aceia sunt împletiți cu multe alte evenimente care cutremură omul. A fost o perioadă sângeroasă presărată cu durere. Singurul sunet al acelor timpuri era cel al gloanțelor care șuierau pe lângă urechi.

Elena Golăi


Publicat

în

de către