De ce să te apuci de Street Dance?

Dansul este un hobby cunoscut și iubit de oameni din toată lumea, deoarce are nenumărate efecte pozitive atât asupra corpului, cât și a minții. Astăzi ne vom axa pe Street Dance și vom afla mai multe despre acest stil de dans chiar de la un dansator.

Ce este Street Dance-ul?

Street dance-ul este un termen comun ce acoperă majoirtatea stilurilor de dans apărute din anii 60 până în prezent. În ghetourile din New York s-a creat așa numitul Hip Hop dance și Break dance-ul, în California a fost creat locking-ul, roboting, boogaloo și popping, fiind definite ca stiluri de funk. Toate aceste stiluri de dans diferă unul de celălalt, toate având în comun însă faptul că au fost create pe străzi, inspirându-se din anumite aspecte ale naturii sau ale oamenilor. Mai vechi de 50 de ani, stilul hip hop a devenit foarte cunoscut după ce au apărut primele trupe de acest fel în anii 70, în Statele unite. Cele mai influente trupe au fost Rock Steady, New York Breakers, The Lockers și The Electric Boogaloos. Ele au reușit să răspândească aceste stiluri de dans în toată lumea. În perioada respectivă, stilul de dans boogaloo era cel mai expus, fiind apoi egalat de reputația breakdance-ului, ce era totuși un stil de dans abia apărut și încă în proces de dezvoltare.

Odată cu evoluția stilurilor de dans, și muzica hip hop a crescut împreună cu cea a funk-ului în diferite forme și ritmuri. În anii 90 au apărut mișcări că Running Man, Worm, Cabbage Patch care au devenit forme de inspirație pentru generațiile ce aveau să cunoască mai târziu această cultură aparte. Trebuie de ținut minte faptul că hip hop-ul este un stil de dans care nu a apărut din studio-uri, ci de pe străzi. Celelalte stiluri și substiluri au fost create ca surse de inspirație de la James Brown, DJ Kool Herc (cel care a inventat Break Beat-ul) și de la Don Cornelius, care a adus pe ecranele televizoarelor show-ul Soul Train. Toate aceste stiluri de dans împreună cu multe altele, au fost astfel definite ca Street Dance.

“If movements were a spark every dancer would desire to light up in flames.”

Acum vom afla câte ceva despre dans chiar de la un dansator, Vlad Rozmarin, un tânăr amator de Street Dance care a participat la multe evenimente din țară în ceea ce privește acest stil de dans și care a fost bucuros să ne răspundă la câteva din curiozitățile noastre.

1: Cum te-ai apucat de dans? Ce te-a determinat să adopți acest stil?

Când eram mic, mă atrăgeau videoclipurile cu puținele trupe de acest gen de la noi din țară, precum Simplu și Animal X și dansam odata cu ei. Câțiva ani mai târziu, mi-am dat seama că aceste stiluri de dans pot fi învățate de pe Youtube. Așa că m-am apucat să studiez acasă, învățând cultura acestui curent și am muncit mult pentru a-mi construi o reputație și să ajung la nivelul necesar că să întru în trupa Quasar, trupa cu care am participat la nenumărate evenimente, concursuri, chiar și emisiuni televizate. În prezent, pe lângă job-ul meu, predau în weekend street dance la o școală de dans din Iași.

2: Care sunt avantajele acestui hobby?

În primul rând, dansul, oricare ar fi el, îți oferă o perspectiva nouă a realității, una în care sentimentele și emoțiile ies la iveală fără cuvinte, doar prin mișcări. Este o evadare din monotonia ce ne apasă, mai ales în această țară. De asemenea, îți deschide uși noi – nu mai ești închis, ci vrei să îți testezi limitele, să găsești alternative la multe din problemele pe care probabil înainte le credeai fără răpuns.

 3: Ce influență a avut dansul asupra personalității tale?

Cu ajutorul acestui stil de dans am reușit să scap de timiditate, care îmi punea multe piedici în cale. Reușesc să privesc lucrurile cu mai mult optimism și am căpătat mai multă încredere în mine, reușind să trec mai ușor peste greutățile pe care le întâmpin. M-a determinat să fiu și mai creativ, având în vedere că acesta este un dans care nu are restricții prea multe și este un mare încurajator al folosirii imaginației. Mi-am format și o personalitate destul de rebelă și care nu acceptă ușor să i se impună anumite lucruri. De asemena, m-a ajutat să lucrez în echipă – acest lucru este foarte important pentru un dansator.

“Dance to inspire, dance to freedom, life is about experiences so dance and let yourself become free.”

4: De ce ai nevoie pentru a fi un bun dansator?

De multă răbdare și de dorința de dezvoltare personală. Cel mai important este să exersezi mereu, să nu te lași bătut atunci când lucrurile devin complexe și poate mișcările nu-ți ies la fel ca în videoclipurile dansatorilor renumiți. Dansează oricând, învață lucruri noi, urmează un curs și încearcă să îți găsești propriul stil, care poate îi va inspira mai târziu pe alții.

6: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să se apuce de Street Dance?

Acest stil de dans nu este ușor de stăpânit. Necesită multă coordonare și cunoaștere a propriului corp. Așa că încărcă-te cu multă motivație și dorință de muncă. Dacă această energie este canalizată cum trebuie, te va aduce la un nivel unde ai să te poți exprimă liber și ai să reușești să transmiți ceea ce simți și celor care se vor uita la tine . Este un mediu prietenos și poți avea acces la orice fel de informație, sfat, trucuri pentru a-ți face antrenamentele mai ușoare. De asemenea, este timpul să îți folosești imaginația, iar dacă aceasta nu este un punct forțe pentru tine, acum este momentul să ti-o dezvolți într-un mod plăcut și distractiv.

Iată, așadar, de ce dansul este mereu o idee bună dacă ești în căutarea un hobby care să te facă fericit.

Diana Păvăloi


Publicat

în

, , ,

de către