Youtube – universul videoclipurilor

youtubeYoutube este cel mai mare site web de videoclipuri unde utilizatorii pot vizualiza și descărca materiale audio și video. Încă de când a fost înființat, în februarie 2005, Youtube și-a croit repede drumul către popularitate, ajungând în zilele noastre să concureze la rata de accesări cu Google! Site-ul Web își are sediul în San Bruno, California, SUA.

Ideea înființării acestui site a pornit de la Chad Hurley, Steve Chen, și Jawed Karim. Foști angajați ai companiei Paypal, au conceput idea după o petrecere acasă la Steve Chen, unde aceștia filmaseră videoclipuri și voiau să arate prietenilor pe internet dar nu aveau posibilitate în 2005. Astfel a fost plantat sâmburele conceptului. De aici în continuare, Youtube s-a dezvoltat spectaculos, ajungând deja în 2006 să declare că peste 100 de milioane de videoclipuri sunt vizualizate zilnic pe website.

Tot în anul 2006, conform statisticilor, între 50.000 și 65.000 de videoclipuri erau adăugate zilnic de utilizatori, ajungând la peste 3 miliarde de vizualizări de materiale audio-video zilnic.

În anul 2007 s-a estimat că Youtube a consumat aceeași capacitate de transmisie ca tot Internetul anului 2000 și că în fiecare minut al zilei, utilizatorii de peste tot din lume adăugau în totalitate 13 ore de materiale video-audio. Fondatorii site-ului Youtube au început să promoveze reclame video prin  Youtube, aceștia  înregistrând profituri tot mai ridicate de la o lună la alta. În zilele acelea, prețul pentru o reclamă pe pagina de start a lui website-ului YouTube era de 175.000 $ pe zi, iar un canal personalizat (caracterizat printr-un fundal special) costa 200.000 de $.

Anul 2008 a înregistrat în continuare afaceri profitabile pentru fondatorii Youtube, aceștia semnând contracte cu marile companii de la Hollywood precum MGM, Lionsgate și CBS. Acest lucru permiteau companiilor să încarce pe Youtube emisiuni TV, filme, trailere de promovare și alte reclame, lucru care în mod evident a dus la creșterea numărului de utilizatori și vizualizări pe site. Vedem deci, cum o idee inovatoare a adus avantaje uriașe atât pentru fondatori cât și pentru utilizatori.

La data de 31 martie 2010, Youtube a adoptat o nouă interfață, având comenzi mult mai simplificate pentru o mai bună utilizare atât pentru cei ce încarcă materiale cât și pentru cei ce vizualizează.

În octombrie 2010 Chad Hurley a anunțat că va renunța la poziția administrativă pentru a fi înlocuit cu Salar Kamangar.

Deși fondatorii au insistat foarte mult pe aspectul de validitate a videoclipurilor deja existente pe Youtube, sunt încă multe materiale nevalidate, nepotrivite pentru anumite grupe de vârstă, din fericire, soluția pentru această problemă a fost discutată și inaugurată în anul 2015 când Youtube a lansat aplicația Youtube Kids, un site de vizualizare de materiale audio-video pentru copii care permite controlul parental, de asemenea are incorporate noi filtre care permite părinților să controleze limita de videoclipuri care pot fi accesate de copii.

Tehnologia Youtube utilizează programul Flash înființat de compania Adobe. Program care permite vizualizarea materialelor la o calitate standard comparabilă cu Windows Media Player. Pentru videoclipurile de înaltă calitate, se utilizează formatul Flash Video.

Pentru a putea viziona videoclipuri de pe YouTube pe calculatorul personal ori pe tabletă sau telefon trebuie ca în browser să fie instalat plugin-ul Adobe Flash Player. Videoclipurile sunt prezentate într-o gamă variată, structurată pe niveluri de calitate. Nivelurile de calitate sunt: standard (SQ), de înaltă calitate (HQ) și de înaltă definiție (HD),acestea  au fost ulterior înlocuite prin valori numerice reprezentând rezoluția verticală a videoului.

Youtube a schimbat felul în care navigăm pe Internet, a schimbat felul în care comunicăm și a făcut posibil schimbul de informații, de muzică, de cultură prin materiale audio-video.

Diana-Elena Melinte