ABC-ul unui hobby - Revista EduSoft

ABC-ul unui hobby

Găsirea unui hobby potrivit poate fi un lucru dificil, mai ales atunci când încă nu știi cine ești, ce vrei de la viață (sau ce vrea ea de la tine) și, în special, dacă nu știi câte posibilități ai. Dacă din diferite motive încă nu ți-ai găsit pasiunea, acest articol te va ajuta să-ți iei inima-n dinți și să explorezi numeroasele metode de a-ți umple timpul liber cu activități ce îți vor îmbogăți existența. Important este să vrei să experimentezi, să jonglezi cu idei noi și să îți dorești cu adevărat să schimbi ceva.

Ce este un hobby?

Un hobby este o ocupație plăcută realizată de cineva în timpul liber. Termenul este atât de vag, încât mulți se simt copleșiți de multitudinea de oferte existente. Există un hobby pentru oricine, indiferent de sex, vârstă, personalitate, temperament etc. Pe scurt, orice acțiune care îți face plăcere poate fi un hobby, fie că este vorba despre ceva simplu și accesibil oricui – precum cititul, sau ceva care necesită mai mult efort și resurse – precum sporturile extreme. Indiferent de felul acesteia, o pasiune are scopul de a te face pur și simplu fericit.

De ce?

Pentru că uneori trebuie să luăm o pauză de la ceea ce „trebuie” să facem și să găsim o activitate care ne încântă cu adevărat. Pentru că o pasiune este o metodă bună de a evada din monotonia vieții cotidiene. Pentru că astfel îți poți descoperi un talent pe care nici nu știai că îl ai. Pentru că poți cunoaște oameni, poți vedea locuri incredibile și poți auzi povești și idei care îți vor oferi o perspectivă nouă asupra lumii. Pentru că suntem oameni și avem nevoie de artă, de natură, de diversitate. Și pentru că la final vei fi mai bogat în experiențe și cu puțin noroc, în bani.

Cum să îți alegi un hobby?

Ca să îți găsești o pasiune, trebuie să cauți cu grijă prin sertarele cu amintiri, cu emoții, cu talente și să găsești acolo răspunsul la întrebarea: Ce mă face fericit/ă? Uneori e de ajuns doar să fii sincer cu tine. De asemenea, trebuie să fii deschis să o iei pe căi pe care nu credeai că vei ajunge, căci drumul cel mai scurt nu e neapărat și cel mai presărat cu aventuri, cu zâmbete și cu recompense. Îndrăznește să riști și satisfacțiile vor fi pe măsură. Poate că nu vei găsi din prima ceea ce cauți – asta nu înseamnă că vei renunța.

O altă idee bună este să îți stabilești un buget. Multe hobby-uri pot fi costisitoare din acest punct de vedere, dar dacă într-adevăr ești hotărât să investești în unul, este recomandat să te informezi mai întâi. Internetul este o sursă bună de informații, însă are și el limitările lui. Ideal ar fi să găsești oameni cu o pasiune asemănătoare și să afli direct de la cineva cu experiență toate secretele.

Concluzii

Timpul este pe cât de ireversibil, pe atât de prețios. Nu lăsa zilele să treacă pe lângă tine ca o adiere ce ți-a răvășit părul, dar cu care nu te vei mai întâlni vreodată. Îndrăznește să profiți de fiecare moment și să adaugi cât mai multe experiențe în amintiri. Noi te vom ajuta să îți găsești pasiunea și să vezi lumea din alte perspective.

„Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp.” — Garabet Ibrăileanu

După ce vei afla ce vrei să faci cu adevărat, îți vei da seama ce ai pierdut în tot acest timp. Vei avea mai multă energie, vei fi mai motivat să îți depășești limitele, îți va crește încrederea în tine și vei găsi mereu pe cineva cu un interes similar. Ți se vor lărgi orizonturile și vei vedea lumea cu alți ochi. Totul sună ca un clișeu motivațional, însă vei simți pe pielea ta aceste schimbări și îți vei da seama că viața parcă nu este așa monotonă, tristă și lipsită de sens atunci când ai o pasiune care îți ține mintea trează. Fie că vei alege un hobby care să îți pună creativitatea la încercare, precum desenul sau fotografia, unul care să îți testeze limitele fizice, cum ar fi sporturile extreme sau cele psihice – învățarea unei limbi străine, poți fi sigur/ă că răsplata îți va fi pe măsură.

Diana Păvăloi