Românul, rector al Universității din Cluj, care scria în periodicele maghiare. A contribuit la apropierea dintre români și unguri

Grigore Moldovan s-a născut pe 12 martie 1845 la Gherla și a murit la Cluj pe 6 august 1930. A fost titular al catedrei de limba și literatura română la Universitatea Franz Josef din Cluj,  fiind apoi decan al Facultății de Filologie, pentru ca, în perioada 1906–1907, să devină rector al universității clujene.

A urmat Liceul Romano-Catolic din Cluj, unde s-a remarcat ca redactor al revistelor școlare „Hajnal” (în maghiară) și „Speranția” (în română). După ce a absolvit Dreptul la Universitatea din Cluj,  a activat ca inspector școlar al comitatului Turda-Arieș între anii 1876–1886. Din 1889 a lucrat ca raportor pentru secția română a Societății Etnografice a Ungariei.

Primele sale scrieri au apărut în revistele „Aurora română”, „Familia” și „Umoristul”. A avut mai multe divergențe de opinie despre relația româno-maghiară cu colegii săi de la revistele amintite, astfel că a rupt legăturile cu publicațiile românești în 1871.

După această dată a publicat numai în periodicele maghiare. Între anii 1891-1898 a scos la Cluj revista „socială-științifică-literară” cu titlul ”Ungaria”, revistă editată în limba română, cu suplimentul intitulat „Román-magyar Szemle” în limba maghiară. Grigore Moldovan a fost redactor și editor al revistei.

Grigore Moldovan s-a considerat mereu un patriot român, care prin activitatea sa a slujit apropierea dintre români și maghiari și cunoașterea reciprocă, astfel încât vechile animozități etnice să se stingă.

A publicat studii și articole despre personalități ale literaturii române, printre care se numără Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Gheorghe Șincai și Andrei Mureșanu. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea nuvelisticii, a romanului și teatrului românesc.

Piesele sale de teatru s-au jucat cu succes pe scena teatrelor maghiare

Scrierile publicate de Grigore Moldovan în periodicele din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea au fost adunate în două volume publicate sub titlul ”A románság” (Românii) publicate în anii 1895 și 1896. Ca folclorist, Moldovan a elaborat o serie de studii despre diferite aspecte ale folclorului literar românesc. S-a ocupat, de asemenea, și de poezia populară română.

Puțini români știu că a publicat un număr însemnat de traduceri din folclorul românesc în două volume. A participat și la realizarea monografiei comitatului Alba de Jos, ca autor al volumului consacrat românilor din acest județ. În tinerețe a scris și poezii, dar mult mai reușite au fost nuvelele și povestirile sale inspirate din viața satului românesc.

Grigore Moldovan a scris mai multe piese de teatru (”Szép Ilona” (1878), ”A falu ládája” (1881) și ”Flórika szerelme” (1901)), care s-au jucat apoi cu succes pe scena teatrelor maghiare ale epocii. A fost înmormântat la Cluj, în cimitirul Hajongard.

Ștefan Domnițeanu