Alexandru Graur

Alexandru Graur (1900-1988; n. Botoşani) a fost un lingvist român, de origine evreiască, profesor universitar la Bucureşti, academician.  A fost președinte al Societății de Studii Clasice (1958-1988) şi redactor responsabil al „Dicţionarului limbii române”, serie nouă.

Alexandru Graur, Sursa: http://www.comunismulinromania.ro/arhiva-foto/ (autor necunoscut)
Sursa: http://www.comunismulinromania.ro/arhiva-foto/ (autor necunoscut)

Alexandru Graur a avut studii în domeniul lingvisticii („Studii de lingvistică generală”), foneticii, gramaticii („Studii de gramatică”, „Gramatica limbii române”), lexicologiei („Les consonnes geminees en latin”, „Încercare asupra fondului principal lexical al limbii române”, „Tendinţele actuale ale limbii române”), onomasticii („Nume de persoane”, „Nume de locuri”).

De asemenea, Alexandru Graur a publicat o serie de lucrări de cultivare a limbii, cum ar fi „Lingvistica pe înţelesul tuturor”, „Mic tratat de ortografie”, sau „Capcanele limbii române”.

Pentru activitatea sa deosebită, Alexandru Graur a primit calitatea de membru al Societății de Lingvistică din Paris (1921), apoi membru corespondent (din 1948) și membru titular al Academiei Române (din 1955), Premiul Bibesco al Societății de Lingvistică din Paris (1932, 1936), Premiul de Stat (1954) şi titlul de Om de știință emerit (1964).