Ingineri și inventatori români

Mari inventatori români

România deține pioneratul în diferite domenii ale știintei și tehnicii. De pildă în aviație îi putem numi pe T. Vuia, A. Vlaicu și H. Coandă, în fiziologie pe N. Paulescu, în fizică pe D. Hurmuzescu etc. Despre aceștia și despre altii puteți afla în rândurile ce urmează:

– Anghel Saligny (1854-1925) – A folosit în 1884, pentru prima dată în lume, betonul armat în

Anghel Saligny
Anghel Saligny

construcția silozurilor. A proiectat în 1888 și a condus construcția celui mai lung pod metalic peste Dunăre din Europa de atunci, la Cernavodă (1890-1895). La lucrările de amenajare a Portului Constanța a folosit multe soluții tehnice originale.

– Dragomir Hurmuzescu (1865-1954) – fizician. A construit electroscopul Hurmuzescu la care a folosit dielectrina, izolator inventat de el, preum și unul dintre primele dinamuri cu voltaj mare. A contribuit la introducerea radiodifuziunii în România (Vezi Media romaneasca!) și a avut multe lucrări în domeniile electricității, radiațiilor X etc.

– Nicolae Paulescu (1869-1931) – Fiziolog. A făcut cercetări originale asupra structurii și fiziologiei splinei, mecanismelor de producere a fibrei, fiziologiei normale și patologice a pancreasului endocrin. A descoperit insulina, publicând în 1921 rezultatele cercetărilor sale privind izolarea unui hormon pancreatic, pe care l-a denumit pancreatină. A elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei și a făcut studii importante asupra acestei glande.

– Traian Vuia (1872-1950) – Pionier al aviației mondiale, constructorul primului avion din lume (brevetat în Franța la 17 august 1903), care la 18 martie 1906 s-a desprins de la sol, datorită exclusiv fortei motorului său, folosind pentru prima dată în lume un tren de aterizare cu pneuri la roti. A realizat un generator original de abur cu randament termic mare, brevetat în mai multe țări.

– Aurel Vlaicu (1882-1913) – Inginer constructor de avioane și pilot. Unul din pionierii aviației mondiale. Primul avion proiectat, construit și pilotat de el a zburat la 17 iunie 1910.

– Henri Coandă (1886-1972) – Pionier al aviației mondiale, a conceput și construit în 1910 primul avion cu reacție din lume, încercat de el în zbor în acelasi an. În perioada 1911-1914 a construit mai multe tipuri de avioane de concepție proprie. A descoperit efectul ce-i poarta numele, cu aplicații în numeroase domenii ale tehnicii.

– Gheorghe Constantinescu (1881-1965) – A creat (1912) știința și tehnica sonicității. A inventat și construit convertizorul sonic. Pionier al construcțiilor din beton armat.

– Ștefan Odobleja (1902-1978) – Medic și om de știință, autor al primei variante a concepției cibernetice generalizate, încercând să explice fenomenele din natura și, în particular, cele din cadrul biologiei și psihologiei, cu ajutorul conexiunii inverse (legea reversibilității). Sesizează și pune în evidență, prin intermediul conexiunii inverse, fenomenul adaptării organismelor vii la condițiile de mediu.

– Hermann Oberth (1894-1980) – Fizician german originar din România, unul din intemeietorii astronauticii. Cercetări experimentale legate de rachetele cu gazolină și aer lichid. Lucrări teoretice privind zborul în spațiul cosmic. A descoperit în 1931 efectul ce-i poartă numele.

– George Emil Palade (n. 1912) – Savant american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare; a perfecționat metodele de preparare a țesuturilor, tehnicile de centrifugare și a efectuat studii de microscopie electronică, descoperind mai multe structuri celulare. Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina în anul 1974.

Alţi ingineri români

În continuare este prezentată o listă cu nume de alți ingineri și inventatori români de prestigiu: – Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român (pe atunci locotenent- major), pilot inginer, cosmonaut cercetător. A participat la o acțiune astronautică intre U.R.S.S. și România, în data de 14 mai 1981. – Elie Carafoli, Gheorghe Duca, Teodor Dragu, – Mihail Hangan, Cristian Ioan D. Hera, Ioan Huber-Panu, – Radu Voinea, Grigore Ioachim, Gheorghe I. Lahovary, – Dimitrie Leonida, Gheorghe Manea, Matei Marinescu, – Cristea Mateescu, Dan Mateescu, Panaite Mazilu, – Corneliu Miclosi, Ștefan Nadasan, – Anton Alexandru Necsulea, Traian Negrescu, – Gheorghe Nicolau, Teodor Oroveanu, Ion Păun Otiman, – Emil Pangrati, Corneliu I. Penescu, Aurel Persu, – Petrache Poenaru, Ion Gh. Popescu-Zeletin, – Vasile Mihai Popov, Iuliu Popper, Emil Prager, – Alexandru I. Priadcencu s.a.

Alţi inventatori români

Alți inventatori sunt: Ilie G. Murgulescu, Conrad Haas, Ion Paulat etc.


Publicat

în

, , ,

de către