Dimitrie Cantemir – un important cărturar al umanismului românesc

Dimitrie-CantemirDimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 –d. 21 august 1723) este cunoscut în istorie ca fiind un mare cărturar, etnograf, geograf, enciclopedist, filozof, istoric, lingvistic, compozitor, muzicolog, dar și domnitor al Moldovei în perioadele martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711. Fiul lui Constantin Cantemir, a urmat la tron în 1693, după moartea tatălui, dar doar pentru o perioadă de o lună întrucât Poarta nu l-a susținut pentru a prelua domnia. Următorii ani i-a petrecut la Constantinopol, timp în care a reprezentat Moldova la Poarta Otomană.

În 1710 este investit de puterea otomană să preia tronul Moldovei, dar având misiunea de a-l supraveghea pe Brâncoveanu, întrucât Imperiul se temea de deloialitatea acestuia. Revenirea la domnia Moldovei l-a apropiat de Petru cel Mare și astfel s-a aliat cu Imperiul Rus împotriva otomanilor. Cele două armate au fost înfrânte de turci în Bătălia de la Stănilești din 1711, iar Dimitrie Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia pentru toată viața.

A fost căsătorit cu fiica lui Șerban Cantacuzino, Casandra, alături de care va avea 5 copii: Antioh ( viitorul scriitor și diplomat rus), Matei, Constantin, Șerban și Maria. După moartea Casandrei se va căsători cu fiica unui general rus, care îi va dărui o fiică, pe Anastasia.

După ce s-a stabilit în Rusia a devenit consilierul personal al lui Petru I și a început să redacteze lucrări pe divere paliere. A contribuit la realizarea unor hărți ale Rusiei în limba latină, cartografieri ce s-au păstrat până în zilele noastre. Este autorul lucrării Hronicul a vechimei romano-moldo-vlahilor, în care a susținut cu argumente științifice latinitatea limbii române și formarea poporului daco-român pe teritoriul Daciei. Totodată, lucrarea susține existența celor patru dialecte ale limbii române: dacoromân, aromân, meglenoromân și istroromân. Ca membru al Academiei din Berlin a încercat să întemeieze o Academie în Rusia.

Citat-Dimitrie-Cantemir
 

A murit în 1723, în timpul campaniei lui Petru cel Mare la Marea Caspică și a fost înmormântat în biserica Sf. Nicolae de la Dimitrovsk, în Rusia.

În 1935 Nicolae Iorga reușește să aducă osemintele lui Dimitrie Cantemir la biserica Trei Ierarhi din Iași, pe raclă scriindu-se „Aici, întors din lunga și pre greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, odihnește Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei”.

Activitatea lui Dimitrie Cantemir este apreciată și peste veacuri. Acum 4 decenii, în România a fost regizat filmul Cantemir și Muschetarul roman, iar în Republica Moldova filmul Dimitrie Cantemir și Vlad Ioviță.În 2003 un parc din Capitala Turciei a primit numele lui Dimitrie Cantemir, iar 5 ani mai târziu a fost inaugurat la Istambul Muzeul Dimitrie Cantemir.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

, ,

de către