Cezar Papacostea – un important filolog clasic român

Scriitorul Cezar Petrescu http://promobalcescubraila74.blogspot.ro/2013_12_03_archive.html
Scriitorul Cezar Papacostea http://promobalcescubraila74.blogspot.ro

Cezar Papacostea (n. 1886, Moldoviste – d. 1936, Brăila) a fost un important filolog clasic român. A făcut parte dintr-o familie cu o largă deschidere spre cultură. Părinții, Gusu (Papacostea-Goga) si  Teofana au fost învățători, iar frații au urmat și ei studii academice, ocupând posturi importante în vremea aceea.

Alexandru a fost profesor de economie politică la Univ. din Cernăuți, Petre a fost jurist cu funcții administrative importante, iar Victor a ocupat postul de profesor de studii balcanice la Univ. din București, fiind totodată un ilustru istoric.

Deși s-a născut în Macedonia, familia sa s-a numărat printre primii care au fost aduși de Alexandru Ioan Cuza pe meleagurile românești,cu scopul de a răspândi cultura românească printre aromâni.

A absolvit Facultatea de Litere și Filozofie din București.Câțiva ani mai târziu susține doctoratul cu teza „Tradiție și cugetare în literatura greacă”.

Începând cu anul 1923 a ocupat funcția de  profesor de limba și literatura elina la Univ. din Iași. Împreună cu Iuliu Valaori și D. Evolceanu a fost fondator al revistei de studii clasice Orpheus. A fost director general al învățământului secundar și superior precum și secretar general al Ministerului Instrucțiunii Publice. Totodată, fost membru corespondent al Academiei Române

Vezi și Literatura romana și Cultura romana

Citește și  „Convorbiri telefonice” de Roberto Bolano