Primăvară, bun-venit!

 

snowdropO altă iarnă s-a dus, a devenit istorie, iar o primăvară senină ne-a pășit azi odată cu zorile în calendar și-n suflet. Această primăvară va răsări asemenea unui ghiocel dintre zăpezi și ne va aduce căldură și pace în cugete.

Când spunem ,,primăvară”, gândul pleacă imediat la flori frumos mirositoare, la toporașii care vor răsări prin păduri sau la ghioceii albi care vor împânzi poienițele. Cât de frumoși sunt ghioceii! Flori ale copilăriei, ale renașterii, ale unei eterne iubiri, ale sufletului. Sunt primele flori care ne bucură ochiul, de la care pornesc și legendele Mărțișorului.

Conform unei legende populare, în prima zi a lui Martie, Primăvara a ieșit la marginea pădurii și a observat că de sub zăpadă răsărea un ghiocel. Aceasta a hotărât să-l ajute și a început să dea la o parte zăpada rece și să rupă ramurile de prin jur. Iarna, însă, s-a înfuriat, a chemat gerul și un vânt rece ca să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat, iar Primăvara l-a acoperit ușor cu mâinile ei firave, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din degetul ei mic, s-a scurs o picătură de sânge fierbinte, care s-a prelins peste floare și a făcut-o să reînvie. Așadar, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează puritatea ghiocelului și sângele ei roșu, ca simbol al revenirii la viață.

O altă legendă spune că, odată, Baba Dochia se afla la păscut cu turma ei și a găsit o pară. Dochia a legat para cu un fir de ață. Se spune că acea zi era prima zi din Martie și Baba Dochia a fost prima persoană care a purtat un mărțișor, acesta semnificând prima zi de primăvară, momentul în care natura revine la viață și apar primele flori – ghioceii.

În unele zone, în această zi nu se lucrează, pentru a nu o supăra pe Dochia, care ar putea trimite iarna înapoi într-o clipită.

În prezent, mărțișorul este purtat în luna martie, după care este prins de ramul unui pom fructifer, iar acest lucru, se crede, va aduce belșug. Se spune că dacă cineva își pune o dorință atunci când atârnă mărțișorul, aceasta se va îndeplini neapărat.

Și, cum mărțișoarele aduc noroc, nu uitați să purtați unul în piept și să dăruiți și celor dragi câte un simbol al primăverii, ca să le încălziți sufletele și să le zugrăviți zâmbete zglobii pe chipuri.

Căci, se simte: primăvara a revenit la noi și a adus cu ea liniște. În curând, sufletele noastre se vor deschide spre a primi binecuvântarea ei, soarele ne va lumina obrajii, iar păsările ne vor încânta cu trilurile lor.

Și apoi, în sufletele noastre se va așterne pacea. O pace ruptă din lumi divine, o pace deosebit de râvnită. Și ne vom așeza comod pe canapeaua noastră preferată, vom bea din ceaiul nostru preferat, închizând ochii și eliberându-ne gândurile. Pur și simplu vom închide ochii și ne vom bucura de venirea primăverii, de razele de soare și de bucuria care ni s-a așternut în suflet. Primăvară, bine ai revenit! Primăvară, bun-venit acasă!

Maria Bocicov

 


Publicat

în

de către