3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor

scriitorScriitorii sunt răni sângerânde ale culturii. (Costel Zăgan)

Astăzi, 3 martie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Scriitorilor – o sărbătoare deosebit de frumoasă în cultura internațională, pentru că literatura nu are granițe, iar rolul ei în dezvoltarea societății umane este unul primordial. Ce bine că există cuvântul! Ce bine că din cuvinte au fost create adevărate capodopere, înșiruite pe foi albe ca neaua. Ce bine că există scriitorii, care ne lasă spre moștenire un adevărat tezaur de  valori!

Sărbătorită din anul 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă de Congresul Internațional al PEN Club. Organizația PEN Club Internațional (poeți, eseiști, nuveliști)  a fost fondată la Londra în 1921 și este o asociație ce include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la traducători și jurnaliști până la istorici, și are ca scop promovarea sprijinului între scriitorii din întreaga lume. Ideea fondării acestei asociații a venit de la scriitorul englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

Mai mult, această organizație a fost considerată drept primul ONG din lume, iar printre membrii ei s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw şi H.G. Wells. În prezent, PEN are filiale în peste 130 de țări și este cea mai mare organizație literară din lume, una din principalele sale preocupări fiind lupta pentru libertatea cuvântului.

Cât despre PEN Clubul Român, acesta a fost fondat în 1923, iar printre membri și inițiatori s-au aflat Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu. Deși o perioadă nu a funcționat, PEN Clubul Român și-a reluat apoi activitatea sub monitorizarea Anei Blandiana.

În concluzie, această zi frumoasă de primăvară vine să ne reamintească cât de multă muncă depun scriitorii – cei care își pun bucăți de suflet pe hârtie. Nu știu ce ne-am face fără rândurile prețioase ale lui Eminescu sau fără ,,Amintirile din copilărie” ale lui Creangă. Așa că, haideți să ne bucurăm azi și-ntotdeauna că există pe lume scriitorii, că ne înfrumusețează viața, că ne aduc lumină în suflet.

Maria Bocicov

 

 


Publicat

în

,

de către