După o perioadă lungă de timp în care am fost obișnuiți să stăm mai mult în casă și să consumăm în mare parte alimente conservate, apare posibilitatea de confruntare cu o stare de slăbiciune fizică, de oboseală nejustificată, precum și de dificultăți la concentrare. Cu alte cuvinte, apare astenia de primăvară.
Aceasta se manifestă prin dureri de cap, nervozitate, amețeli și stare generală proastă și se instalează brusc în organism, odată cu creșterea luminii. De aceea, cu cât luminozitatea e mai mare, cu atât efectul este mai brusc asupra organismului uman. De multe ori această stare generală proastă poate duce la depresie dacă nu e tratată sau nu e abordată corespunzător.
Potrivit unei teorii, acest fenomen este cauzat de scăderea concentrației de beta endorfine din plasma sangvină. Beta endorfinele sunt niște hormoni care ne dau acea stare de bine și de calmitate. Se pare că pe lângă beta endorfine mai este afectat și hormonul stimulator al melanocitelor. Eliberarea lui depinde mult de expunerea la lumină, iar în contextul în care luminozitatea crește, pe durata primăverii, hormonul MSH este eliberat în cantități mai mari în organism. Studii recente arată că, în concentrație mare, el scade apetitul, fapt ce explică scăderea poftei de mâncare la unele persoane la trecerea de la iarnă la primăvară.
Într-o altă ordine de idei, tulburarea de adaptare a organismului la schimbările sezoniere poate fi depășită prin alimentație bogată în legume și fructe și sport. Medicii recomandă plimbările cât mai dese în aer liber și un mod de viață cât mai sănătos.
Din păcate astenia atacă și psihicul, făcându-i pe oameni să devină pesimiști, să-și piardă speranțele, să devină îngândurați și melancolici.
Mai jos vedeți câteva soluții în cazul în care vă confruntați cu această problemă.
- Nu ignorați simptomele! Încercați să conștientizați faptul că aveți o problemă și nu uitați că astenia este un fenomen normal, având în vedere variațiile sezoniere.
- Practicați sport. Aveți grijă însă să practicați un sport care vă aduce plăcere. Sunt recomandate exercițiile fizice, dar nu cele care duc la extenuare.
- Relaxați-vă. Plimbați-vă în aer liber, pentru că soarele de primăvară vă face mult bine.
- Evitați alimentele care obosesc organismul, cum ar fi zahărul și încercați să consumați cît mai multe fructe și legume.
- Dormiți suficient. Nimic nu se compară cu somnul de noapte, iar medicii recomandă 7 ore de somn pentru a avea energie în următoarea zi.
Potrivit statiscilor, 40% din femeile din România suferă de astenie de primăvară.
Maria Bocicov