Crăciunul şi inimile noastre umplute de magie

Cu fiecare început de iarnă, luna decembrie ne aduce mreaja sărbătorilor religioase, care ne preschimbă tristețea în bucurie, bătrânețea în tinerețe, adultul din noi într-un copil, frigul în căldură, verdele într-un alb imaculat.

Să zică cineva că nu așteaptă Crăciunul! Să zică cineva că nu așteaptă pe Moș Crăciun!

Pentru că aceste sărbători ne umplu casele, dar, mai ales inimile, de magie, iar an de an ne bucurăm alături de oameni dragi sub miros de portocale, de brad, sub clinchet de clopoței și voci care nasc colinde frumoase sub geam, la ușă, în gând sau la telefon.advent-1076608_1920

Pe 25 decembrie, românii de bună credință sunt toți invitați la ziua lui Iisus, când Acesta împarte har pe la fiecare casă și lumini pogoară din Ceruri peste noi. Seara asta e cea mai binecuvântată dintre toate. Și dacă Dumnezeu e cel care se așază cu noi la masă, o masă îmbelșugată, sufletele sunt mai greu de umplut. De ele trebuie să avem grijă noi, cei care decidem dacă îl primim pe Marele oaspete în casa noastră.

Numită și Nașterea Domnului, această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul bisericesc, simbolizând începutul unei vieți cumpătate, curate, plină de iubire și spirit călduros.

O dată cu trecerea anilor, celebrarea Crăciunului își pierde din tradiția inițială care consta dintr-un rit bisericesc. Astăzi, ziua de 25 decembrie reprezintă ocazia de a face schimb de cadouri între membrii familiei, prieteni, rude, precum și ornarea casei într-un mod cât mai atrăgător, iar Pomul de Crăciun, verde și puternic, nu se cade să lipsească, mai ales fără a fi și acesta împodobit cu ghirlande și jucării originale. Pentru că tocmai brăduțul e cel care solicită prezența lui Moș Crăciun, acesta din urmă are grijă să adune sub crengile pomului cele mai așteptate daruri și dulciuri pentru fiecare copilaș cuminte.santa-with-sleigh-1032559_1920

De fapt, Moș Crăciun nu este un alt personaj bun la suflet din viața copiilor. Este o variantă nouă a Sfântului Nicolae. Astfel, în fiecare seară dinspre 24 spre 25 decembrie, acesta coboară din Ceruri, având înhămați reni polari la o sanie mare și alunecoasă, în care-și duce uriașul său sac doldora de cadouri. Fiecare copil știe cum arată Moș Crăciun: în costum roșu, de cel mai multe ori (sau albastru), cu o barbă albă și lungă, cu nas și obraji roșii și… foarte bun la suflet, care vine din Nord, de tare departe, pentru a împărți fericire picilor. Dar iată că în Australia, moșul își face apariția pe o planșă de surf, întrucât perioada estivală permite acest lucru.

De asemenea, copii știu cine sunt ajutoarele moșului – spiridușii, care îi dau o mână de ajutor în atelierul său.christmas-village-1088143_1920

Personajul principal, Moș Crăciun, poartă diverse nume, în funcţie de zonă. Astfel, pentru popoarele slave, acesta este cunoscut ca Moș Gerilă (Ded Moroz), peste ocean – Santa Claus, iar francezii îl numesc Père Noël.

Maria Dicusar