Crăciunul…perioada în care lumea începe să forfote de bucurie, entuziasm, perioada în care lumea e cuprinsă de magia sărbătorilor de iarnă unde cu toții pregătesc mâncarea tradițională după care îți lasă gura apă, curățenia înainte de sărbători bineînțeles, petrecerile de sărbători, bradul și alte tradiții, dar despre bucuria din roșul obrajilor de pe fețele colindătorilor?
Sau despre fericirea din ochii familiei care te întâmpină înapoi acasă? Fericirea din ochii copiilor care primesc cadouri? Sau voioșia cu care colindătorii cântă neîncetat Nașterea Domnului? Sau mirosul îmbietor de cozonac făcut de bunica, ori vinul fiert cu scorțișoară. Da, magia Crăciunului ne cuprinde pe toți de la mic la mare.
Crăciunul este sărbătoarea creștină având loc pe 25 decembrie în fiecare an în calendarul gregorian. Începând cu secolul XX, sărbătoarea creștinilor devine sărbătoare laică, putând fi celebrată atât de cei creștini cât și de cei necreștini, pentru aceștia atenția concentrându-se pe grupări familiale, iar pentru copii pe cadouri de la Moș Crăciun.
Această minunată sărbătoare nu este reprezentată de un obiect, ci de un eveniment creștin, venirea pe lume a lui Iisus Hristos. Ziua de Crăciun este marcată de emoție, de bunăvoie, de iubire de Dumnezeu și pentru cei din jur.
Spiritul acestei sărbători divine este însușit de oamenii care ne iubesc așa cum suntem! Și aceea este familia! Acesta este spiritul Crăciunului! Bucuria de a ne avea unul pe celălalt. Comfortul pe care ți-l oferă gândul că ai oameni pe care poți conta. Sărbătoarea Crăciunului este bunăvoință, este iubire, suflete calde, recunoștință!
http://www.youtube.com/watch?v=y-pJopAXu-k
Marea sărbătoare a Crăciunului marchează nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Unul din cele mai reprezentative, din punct de vedere al tradițiilor respectate în această sărbătoare este colindatul.
Colindatul este un obicei străvechi, păstrat din moși strămoși până în zilele noastre. Colindul este zestrea noastră spirituală de neprețuit pentru că el transmite o veste de la Dumnezeu. Colindătorii merg cu voioșie din casă în casă să anunțe Nașterea Pruncului Iisus Hristos, ca niște solii binecuvântate de Domnul.
Colindatul, reprezintă vestirea Nașterii lui Hristos, așadar o bună-vestire. Amintim aici cum Apostolii au fost trimiși să dea de știre lumii întregi de venirea Fiului lui Dumnezeu întrupat și apoi înviat în lume, așa sunt meniți și colindătorii să facă acest lucru în fiecare an.
Colindatul se realizează în seara de Crăciun, colindătorii se adună de obicei, în cete și merg la colindat, să transmită vestea din casă în casă și să împartă binecuvântări cerești în inima fiecărei locuințe.
Dintre colindele preferate de colindătorii ce umblă azi din ușă în ușă se numără:
Colindăm colindăm, colindăm iarna, Bună dimineața la Moș Ajun, Iată vin colindători, Florile dalbe, Trei Păstori, O ce veste minunată etc.
Craciunul este o sărbătoare dinamică, presărată de tradiții și cântece de bucurie, este o sărbătoare a recunoștinței, a fericirii, a mulțumirii. Cu cât Crăciunul se apropie, forfota domină peste tot. Un murmur festiv de entuziasm. Iarna acum parcă sporește în frumusețe, mai ales dacă și ninge, ninsoarea devine sursă de magie, este o frumusețe înghețată atât de răpitoare! Neliniștea și zarva copiilor crește, pregătirile se-nmulțesc, oamenii se iau cu treburi în gospodărie din zori până-n noapte târziu, pe hornuri se ridică fumuri ademenitoare și dătătoare de curaj, fumuri care te îmbie la povești pentru copii spuse lână căldura primitoare a cuptorului încins și miros de cozonac.
Diana-Elena Melinte