Pavel Chinezul

Paul-chinezu 2
Pavel Chinezu Sursa: http://bit.ly/1V5UENl

Pavel Cneazul (sau Paul Chinezu) (? – 1494) a fost  comite de Timișoara și comandant al armatei Ungariei în perioada lui Matia Corvin. Primii 30 de ani din viață se află sub anonimat, primele mărturii documentare despre comite datând de la întâlnirea pe care a avut-o cu regele Matia.

Se cunoaște faptul că în tinerețe a fost morar într-o regiune din zona Banatului, neputându-se stabili cu exactitate localitatea în care acesta a copilărit.  

pavel-chinezul
Pavel Chinezu Sursa: http://bit.ly/1OLoabu

Se spunea că inițial a lucrat ca morar și avea atâta putere încât reușea să ridice piatra de moară cu ușurință. În 1478, din dorința de a întări sistemul defensiv dunărean și de a avea izbândă împotriva turcilor, regele Matia îl numește comite de Timiș. Un an mai târziu Paul Chinezu reușește să se facă remarcat prin victoria împotriva armatei otomane de la Câmpul Pâinii, unde 30.000 de turci.

În următorii ani, biruințele împotriva turcilor de la Bechicherec (1482) și Belgrad (1494) îi vor aduce un loc onorabil în istoria vremurilor. Prin bătăliile câștigate a reușit să aducă liniștea pentru o vreme pe meleagurile Banatului. A reușit să îi înfricoșeze pe turci prin torturile cumplite pe care le aplica prizonierilor turci în pivnițele castelului din Timișoara.

Despre viața personală se cunoaște faptul că s-a căsătorit în 1480 cu Benigna, fiica vărului și camaradului său de arme Blasius Magyar.

În timpul campaniei pe râul Sava de pe 24 noiembrie 1494, Paul Chinezu a fost răpus, trupul lui fiind înmormântat la Nagyvázsony. În 1708, mormântul său a fost profanat, furându-se armura, coiful şi paloşul. Ulterior, lucrurile au fost găsite și în prezent se găsesc la Muzeul Național al Ungariei.

Pentru a omagia amintirea unui personaj care și-a dedicat existența pentru apărarea neamului și a credinței, în 1979 formația Pheonix i-a dedicat melodia „Pavel Chinezu, leat 1479”

Vezi și  Istoria românilor!



Publicat

în

,

de către