Muzeul Viei și a Vinului din Hârlău te cheamă în vizită

România are multe atracții turistice care te ademenesc și te provoacă să pornești la drum. Uneori nu știi ce să alegi, unde să ajungi și ce să faci, pentru că lista e atât de mare, încât n-are ajunge o vară ca să o parcurgi. Dar vara asta mergem sigur la Muzeul Viei și a Vinului din Hârlău. De ce? Pentru că acolo o să învățăm ce înseamnă etnografie și istorie și, mai mult decât atât, o să învățăm să o valorificăm și înțelegem.

Muzeul Viei și Vinului este un muzeu din Hârlău, a cărui activitate este coordonată de Muzeul Etnografic din Iași și este singurul muzeu viticol din Moldova. Acesta cuprinde zece săli. Să le parcurgem treptat, dar fără prea multe detalii, căci vom „anula” surpriza pe care vizitatorul ar trebui să o aibă la prima vedere!

Primele trei săli reprezintă legătura dintre vin și evenimentele importante din viața cuiva: botezul, nunta și înmormântarea. Astfel, o cameră este dedicată nașterii copiilor, una dedicată ritualului nunții și ultima – ritualului înmormântării. Toate aceste camere ilustrează tradiții și obiceiuri moldovenești, precum și superstiții legate de vița de vie.

 

În continuare, ajungând în sala a patra, ai oportunitatea să respiri și să simți atmosfera hanului, încăperea având o masă cu picioarele tip capră, o poliță cu măsuri pentru băutură, traiste și desagi ale călătorilor, piese de port și alte exponate care nu te vor lăsa să părăsești prea curând sala. Dar va trebui, totuși, să ajungi în sala a cincea, care ilustrează tradițiile din zona Hârlău, dispunând de mobilier, țesături și ceramică care reprezintă interiorul specific al acestei zone.

Sălile de la celălalt nivel, de la subsol, cuprind părți din inventarul unei crame (ulcioare, teascuri, butoaie, zdrobitori, etc.), obiecte care înfățișează credințele și superstițiile legate de vița de vie și de vin, instalații tehnice utilizate la tescuirea strugurilor, obiecte necesare dogăritului sau olăritului. Mai mult decât atât, turiștii pot urmări reconstituirea unui butnării și a unui atelier de oral.

Dar, desigur, că există și mici surprize! La câteva minute de muzeu se găsește un ansamblu istoric de mare valoare care include și o biserică ctitorită de Ștefan cel Mare și ruinele Curții Domnești.

Să nu uit să menționez încă o dată, că descrierea pe care am făcut-o eu nu cuprinde nici un sfert din impactul pe care îl va avea muzeul asupra ta! O să vrei să-ți aduci prietenii și rudele ca să le oferi și lor posibilitatea de a savura adevărata bogăție etnografică a Moldovei. Așa că, dacă ai o listă de călătorii pe care ai vrea să le faci vara asta și cu locuri pe care trebuie neapărat să le vizitezi, Muzeul Viei și Vinului din Hârlău trebuie să se regăsească neapărat printre celelalte locuri.

Mihaela Guțu