Menumorut – stăpânul Biharei

menumorutMenumorut (sec. IX-X) a fost Voievod român din Crișana. Informațiile despre el le avem din cronica notarului Anonymus al regelui ungur Béla al III-lea. A stăpânit  teritoriul cuprins intre râurile Someș și Mureș, cu centrul în cetatea Biharea. Ducatul lui Menumorut a fost atacat de triburile maghiare migratoare. În urma acestei confruntări Menumorut pierde o parte din ducatul său și devine vasalul ungurilor din Câmpia Panoniei.

O cronică ungară descrie întâlnirea dintre mesagerii regelui ungur Arpad și Menumorut: „Spuneți-i lui Arpad, ducele Ungariei, conducătorul vostru. Bucuroși ii vom ieși în întâmpinare, ca de la prieten la prieten, pentru a-i da lui tot ce are nevoie, pentru că este străin, și unui străin ii lipsesc multe. Dar pământul pe care îl pretinde, nu-l va avea niciodată de la noi de bunăvoie, câtă vreme vom trăi”.  Menumorut s-ar fi adresat solilor căpeteniei maghiare regale Arpad, spunându-le că el ascultă doar de superiorii lui bizantino-bulgari care erau în mod cert de religie creștin-ortodoxă.

În Gesta Hungarorum, Anonymus spunea că refuzul lui Menumorut de a se supune ungurilor a condus la începerea conflictului cu aceștia, în urma căruia Menumorut a fost înfrânt „În urmă însă Zobolsu şi Thosu plecând de aci au ajuns la fortăreaţa Satmar. Şi după o luptă de trei zile, asediind fortăreaţa au câştigat victoria şi intrând, a patra zi, în fortăreaţă, pe soldaţii ducelui Menumorout pe cari i-au putut prinde aci i-au legat în lanţuri…”

Ştefania-Mihaela Puţeanu

Vezi Istoria românilor și Oradea!

 


Publicat

în

, , ,

de către