5 mai – marca evenimentelor istorice globale

5 maiZiua de 5 mai este cea de-a 125 a zi din calendarul gregorian.Data de 5 mai a marcat mai multe evenimente în istoria lumii, și mai marchează încă sărbători în alte state ale lumii.

România nu face excepție în cazul acesta. Ziua de 5 mai a adus pe lume lingviști celebri, politicieni români, sportivi, care au contribuit, prin talentul și dedicarea lor necontenită la sistemul de valori al țării noastre. Enumerăm deci, după cum urmează.

În anul 1919 s-a născut Mihnea Gheorghiu, un renumit scriitor și traducător român. Mihnea Gheorghiu (1919 – 2011),  a fost ales ca titular al Academiei Române. Este deseori asociat cu (neo)avangardismul.

Mihnea Gheorghiu și-a făcut  debutul ca scriitor în anul 1937, cu câteva volume însemnate de poeme, intitulate sub numele de „Anna-Mad” și „Ultimul peisaj al orașului cenușiu”, urmate de volumele „Balade”, „Ultimul peisaj”, „Întâmplări din Marea Răscoală”.

Pasionat de stilul domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, Mihnea Gheorghiu i-a dedicat două romane cu caracter eseistic – „Două ambasade”, rescris mai apoi  cu titlul „A venit un om din răsărit”. Au urmat romanul „Enigma din strada presei” și volumul de povestiri „Cele două roze” inspirat din piesele lui William Shakespeare.

Data de 5 mai în anul 1936 îl aduce pe lume pe Ion Dumeniuc, om ce avea să ajungă un renumit lingvist și profesor universitar, publicist de origine moldoveană.

În anul 1947  vine pe lume Ion Preda, un important politician român.

În 1948 se naște Gheorghe Tătaru, jucătorul român de fotbal.

1955: Se naște Emil Klein,un violoncelist și dirijor român.

1956: Ștefan Mitroi, prozator, poet, dramaturg, publicist, traducător român

În aceeași zi în anul 1957 a existat o mică evoluție tehnologică în România. S-a transmis în direct meciul de rugbi Anglia-România.

În 1965 s-a născut Irina Schrotter, o creatoare de modă de origine română.

Ziua de 5 mai în România a marcat de curând inaugurarea sărbătorii ziua bărbatului.

Această zi specială nu a adus bucurie doar pe tărâm autohton.

În Danemarca, în ziua  de 5 mai 1945, poporul sărbătorește Ziua Eliberării. În anul 1941 în Etiopia s-a sărbătorit de asemenea Ziua Eliberării.

Cea mai interesantă sărbătoare care are loc în fiecare an pe data de 5 mai este cinco de Mayo în Mexic. În această zi se sărbătorește victoria neașteptată a armatei mexicane împotriva invaziei franceze în bătălia de la Puebla din 5 mai 1862. Pentru această sărbătoare, mexicanii îmbracă hainele victorioase, accesorizându-le cu mândria națională, în timp ce organizează festinuri culinare asortate cu spectacole de dans și muzică.

Diana-Elena Melinte