Casele Vestali și Florița, două monumente istorice ale Bacăului de actualitate

Istoria este o carte de identitate, de care umanitatea are nevoie impetuos de ea. A conserva ceea ce înaintașii ne-au lăsat ca mărturie a originilor noastre este o dovadă de apreciere față de ei și o obligație față de cei ce vor urma. Fiecare popor își apără identitatea de neam așa cum știe mai bine. Este un legământ nescris între trecut, prezent și viitor. Pe de o parte stau scrise catastifele istoriei gravate cu sudoarea si sangle inaintasilor, pe de altă pare veghează ca o carte deschisă clădiri ce fac parte din patrimoniul național. Pereții gravați cu amintiri și fapte de interes național.

vestali
Casa Vestali, monument istoric, Bacău

Turiști sau băcăuani, în fiecare zi convoaie de oameni trec pe strada Vasile Alecsandri nr. 8, mulți dintre ei, măcinați de problemele cotidiene nu dau importanță peisajului urban care veghează de o parte și de alta a străzii. Nici la 200 de metri de Subway 1, stă semeață de pe la 1914 Casa Vestali. Construită în stil neoclasic, din piatră și cărămidă monumentul a aparținut familiei de rang înalt Vestali.

Fațade simple, cu ferestre mari și acoperiș cu streașină stau martori ai vremurilor de demult apuse. De-a lungul timpului, locuința a suportat diverse lucrări de întreținere, ceea ce face ca în prezent, aspectul arhitectural sa atragă atenția trecătorilor Interiorul este alcătuit din opt camere unde în prezent își are sediul  Casa de rugăciuni Biserica lui Isus Hristos”.

rarita
Casa Floriţa, monument istoric, Bacău

Vecină cu imobilul Vestali, casa Floriţa a fost construită în 1921 de evreul Pioc Şmil. Cu trecerea timpului clădirea a trecut în proprietatea statului, devenind grădinița pentru copii „Floriţa” (acum închisă). Clădirea are o construcție bazată pe cărămidă și piatră, asemănătoare cu cea a casei Vestali.

Cele două construcții sunt trecute pe lista monumentelor istorice din Bacău, reflectând stilul arhitectural  neoclasic, dar și o istorie nespusă a secolului al XX-lea.

Mihala – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

, ,

de către