Astra – Asociația Transilvăneană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român

Palatul Astra Sibiu
Palatul Astra din Sibiu – Vezi sursa aici!

Astra sau Asociația Transilvăneană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român este prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania care a avut un rol esențial în emanciparea culturală și politică a națiunii române din Ardeal.

Asociația a fost înființată la data de 4 noiembrie 1861 cu sediul la Sibiu, aceasta urmând modelul societăților academice din acea vreme.

La înființarea acesteia, Astra avea un total de 212 membri și un capital de 5.600 de florini, un fond destul de mic comparativ  cu alte asociații culturale din acea vreme.

La conducerea asociației s-a aflat prima dată Andrei Șaguna, împreună cu vicepreședintele Timotei Cipariu și secretarul George Bariț.Astra a fost înființată având scopul suprem de a râspândi cultura printre oamenii, de a oferi sprijin elevilor și meseriașilor fără posibilități, oferindu-le burse pentru a-i încuraja să-și dezvolte priceperea, în principiu încercând să încurajeze dezvoltarea culturii românești sprijinind tinere talente care ar putea contribui la cultura românească.

În acest sens, conducătorii asociației declarau astfel: „Înaintarea literaturii române și cultura poporului român în deosebitele ramuri prin studii, elaborare și editare de opuri, prin premii și stipendii pentru diferitele specialități de ltiință și arte și alte asemenea. Asociația va avea un președinte, un vicepreședinte, un secretar-prim, un secretar, un bibliotecar, și arhivar, un casier, un controlor – toți aleși pe trei ani.”

Astra și-a desfășurat activitatea între anii 1861 – 1950.

Pe durata activității sale, Astra a jucat un rol important atât cultural cât și politic în lupta pentru eliberarea națională a românilor transilvăneni și în pregătirea acestora pentru unirea din anul 1918.

Astra a fost o asociație interconfesională, lucru care le-a permis membrilor să coaguleze forțele elitelor și să intervină în consilierea relațiilor tensionate dintre ortodocși și greco-catolici, în urma acestui favor ascociația câștigând și mai multă apreciere din partea poporului.

În anul 1862 Asociația Astra organizează la Brașov o expoziție de dimensiuni mari în spațiul public. În cadrul adunării pentru expoziție s-au prezentat aproximativ 800 de intelectuali din toată Transilvania. După expoziție numărul membrilor din asociație a crescut la 745 iar capitalul la 20.000 de florini. Bani care au fost investiți pentru bursele de studii, biblioteca asociației și câteva premii literare. Asociația reușește astfel să înființeze primele 3 secțiuni de studiu: filologică, istorică și de științe ale naturii.

În anul 1900 Astra mai inaugurează alte 2 secțiuni, cea științifică și economică. Anul 1912 mai adaugă alte trei secțiuni, cea medicală, științe sociale și cea tehnică-industrială.

Astra trece la următorul nivel în dezvoltarea culturală și pregătește publicarea Enciclopediei Române, lucrare care îndeplinește funcție culturală și politică între anii 1898 și 1904

Au urmat și alte publicații: Cartea de aur sau luptele politice naționale ale românilor sub coroana ungară și Dicționarul numirilor de localități cu poporațiune românească din Transilvania.

Spre sfârșitul secolului XIX, în cadrul asociației s-a conturat ideea inaugurării unui muzeu. Noul muzeu trebuia să îndeplinească mai multe condiții. Clădirea muzeului trebuia să conțină colecții arheologice și numismatice, împreună cu o arhivă pentru păstrarea documentelor. Trebuia să păstreze motivele naționale în port românesc. Biblioteca asociației să devină bibliotecă națională.  Se cereau birouri noi pentru membrii asociației. Muzeul trebuia să conțină o sală de conferințe pentru ședințe și alte evenimente publice.

Muzeul Astrei a fost inaugurat la data de  august 1905.

Asociația Astra a jucat un rol esențial în dezvoltarea intelectuală în rândul tinerilor din acea vreme, și în dezvoltarea culturală românească din secolul XIX.

Diana-Elena Melinte