Monumente importante uitate de-a lungul timpului

monumente-uitateRomânia este un loc care merită vizitat atât datorită splendorii peisajelor pitorești, cât și datorită încărcăturii istorice regăsită la fiecare pas. Așa cum marile valori ale societății sunt date uitării, așa și clădirile în care s-a scris istorie sunt îngropate de negura vremurilor, nu puține fiind clădirile regăsite în Lista A a monumentelor istorice care astăzi nu mai reprezintă un interes pentru societate.

Fie că vorbim despre conace, castele sau case construite în stilul arhitectural specific veacurilor de demult, aceste clădire poartă în zidurile mai mult sau mai puțin afectate de trecerea timpului amprenta identității noastre ca neam. Aceste construcții răsfirate în toate colțurile României amintesc de specificul de odinioară și, totodată, ne amintesc că nu suntem generația care desfac firele ce ne leagă de trecut.

Cetatea de Baltă este o localitate la 60 km de municipiul Alba Iulia, ce este atestată documentar din anul 1197. În cadrul acestei localități poți vizita Castelul Bethlen-Haller. Construcția renascentină datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea, însă forma actuală este așezată sub tutela anului 1773.

Cei care-i trec pragul pot observa evoluția celor patru secole: de la construcția renascentină, la elemente de baroc culminând cu decorațiuni moderne. În prezent castelul este trecut în proprietatea privată, dar poate fi vizitat la cerere.

Tot în județul Alba poți vizita Conacul Thoroczkay – Rudnyánszky din Colțești. Acest conac a fost construit la începutul secolului al XIX-lea din ordinul familiei Thoroczkay de Torockószentgyörgy. Totodată familia, care deținea moșia celor două sate învecinate Colțești și Rimetea, au construit și Castelul Thoroczkay Viktor, care astăzi, din păcate nu mai poate fi vizitat. Regiunea albaiuliană este legată strâns de trecut și prin existența altor monumente, care făcând față furiei veacurilor au ajuns în prezent să încânte peisagistica rurală.

La aproximativ 10 km de Municipiul Arad se află comuna Fântânele, unde se înalță de la începutul secolului al XIX-lea Castelul Kover-Appel. Clădirea a fost construită în stilul baroc – neoclasic și  conține o arhitectură specifică caselor boierești din acele timpuri.

Tot în zona arădeană puteți să admirați unul, poate, dintre cele mai sensibile locuri ale României, cu o încărcătura istorică, dar și sentimentală. Este vorba despre Castelul Regal de la Săvârșin. Acesta a fost decorat sub stricta supraveghere a Reginei Elena. La Săvârși sălășluiește o părticică din regalitatea României. În anul 2009 Castelul Regal de la Săvârșin a găzduit  Festivalul național de literatura „Dorel Sibii”. Domeniul regal este un exemplu de dăinuire peste timp.

Nici județul Maramureș nu se lasă mai prejos atunci când vine vorba de monumente ce au fost martore la atâtea momente faste sau nefaste din istoria țării noastre. Odată ajuns aici este necesar să știi că nu doar pălinca maramureșeană, mâncarea specifică, obiceiurile îți pot răsfăța sufletul, ci o serie de monumente pe care puțini sunt cei care au auzit de existența lor. Putem aminti castelul Teleki al renumitei familii Teleki din Pribilești, casa de rang înalt Blomberg din Gârdani etc.

Pe lângă aceste construcții multe altele există în spațiul Carpato – Danubian, care așteaptă să -și spună povestea de veacuri. Monumenteuitate.ro a demarat un proiect prin care a scos la lumină monumentele trecute cu vederea de turiști, dar și de autorități în unele cazuri. Indiferent de locurile pe care le alegeți pentru a vă petrece o vacanță nu evitați să treceți în lista de obiective și aceste locuri atât de bogate pentru identitatea noastră ca neam. Să îți cunoști trecutul e o ofrandă adusă înaintașilor, dar și un simbol al unității de neam și a trăiniciei. Cunoaște-ți țara ca să te cunoști pe tine!

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către