Conferința tinerilor europeni

exchange-of-ideas-796139_640În ultimele decenii, educația a devenit un aspect esențial în viețile oamenilor, iar preocuparea instituțiilor naționale și internaționale sporește de la an la an. Urmărind scopul de a crea un mediu propice dezvoltării educaționale, atât tinerii cu o viață obișnuită, cât și cei cu nevoi speciale, sunt implicați în diverse evenimente pentru a fi ascultați și a-și susține opiniile despre problemele societății.

Astfel, în perioada 15 – 16 octombrie 2015 se va desfășura la Luxemburg a patra ediție a conferinței Audiere pentru tinerii europeni. Evenimentul este organizat o dată la patru ani și are în vedere discuții despre formele educației în statele membre ale Uniunii Europene.

Anul acesta conferința tinerilor europeni este organizată de Președinția Luxemburgului împreună cu Agenția Europeană pentru Nevoi Speciale și Educația Inclusivă. Peste  250 de tineri reprezentanți ai învățământului liceal, universitar și vocațional din toate țările membre UE vor fi prezenți pentru a ridica problemele educației contemporane. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai statelor participante și membri ai instituțiilor internaționale europene. Această conferință are rolul de a crea oportunitatea tinerilor de a se face auziți, de a-și exprima opiniile, în vederea găsirii unor soluții viabile pentru comunitate.

Prima conferință a avut loc în anul 2003, la Bruxelles, unde au participat 146 de tineri din 23 de țări. Cea de a doua conferință a avut loc în cadrul Parlamentului portughez, în 2007, iar 4 ani mai târziu conferința s-a desfășurat din nou la Bruxelles, pe 7 noiembrie 2011. Obiectivele acestor conferințe sunt implicarea tinerilor cu sau fără dizabilități în problemele educaționale, ascultarea soluțiilor pe care le propun aceștia, în vederea rezolvării anumitor probleme educaționale și, de asemenea, analizarea acțiunilor înregistrate în țările participante după fiecare conferință. Practic, conferința are loc o dată la patru ani tocmai pentru a da oportunitatea statelor europene să aplice ideile configurate în cadrul acestor dezbateri.

Este susținută ideea implicării peroanelor cu dizabilități, în vederea soluționării problemelor acestora (construirea spațiilor publice, a școlilor și dezvoltarea transportului public în favoarea celor care au nevoie de o atenție specială).

Tinerii sunt antrenați în a se exprima liber în discuții interactive, astfel încât autoritățile să acționeze în conformitate cu necesitățile acestora.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către