Călăul secolelor XX – XXI, SIDA seceră fără milă viața a sute de mii de oameni din întreaga lume.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA se marchează anual la 1 decembrie. Această zi a fost concepută pentru prima dată în luna august 1987 de catre James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică pentru Programul Global pentru SIDA de la Organizația Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA se celebrează pe de o parte, pentru a sensibiliza și a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestor boli, pe de altă parte, pentru a sărbători succesul referitor la accesul crescut la tratament și servicii de prevenție.
Totodată, se încearcă conștientizarea efectelor devastatoare ale SIDA în rândul populației de pe toate continentele și susținerea măsurilor de combatere a acesteia.
Toată lumea trebuie să știe că HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) este un virus care afectează celulele albe (limfocite CD4) ale sângelui care protejează împotriva infecțiilor, iar celulele infectate devin astfel producătoare ale virusului și după o perioadă mor.
Virusurile nou produse circulă în sânge, caută noi celule pe care să le infecteze, numărul de celule albe din organism scăzând treptat și împreună cu acestea și imunitatea. Astfel, după o perioadă, organismul pierde capacitatea de rezistență chiar și în fața celor mai comune boli.
După ce organismul nostru devine sensibil și foarte vulnerabil apare SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri și bacterii, astfel încât infecția cu HIV se agravează.
SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV.
Cu regret constatăm că în prezent nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există o licărire de speranță care ne spune că există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc supraviețuirea persoanelor seropozitive.
Studiile arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea, pentru care este importantă cunoașterea riscurilor unor relații sexuale libertine și a utilizării injecțiilor cu ace nesterilizate.
Astăzi, 36,9 milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu necruțătorul virus, iar numărul deceselor cauzate de HIV/SIDA în 2014 a fost de 1,2 milioane de persoane. În același timp, numărul de persoane aflate sub tratament cu antiretrovirale este, la nivel mondial, de 15,8 milioane de persoane.
Trebuie să fim conștienți că cea mai bună metodă de a ne feri de ghearele acestui nemilos virus e să ne protejăm prin toate metodele posibile.
Simbolul global al solidarității cu persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA este Panglica roșie care călătorește pe toate meridianele lumii, mai ales în această perioadă, căci, mai presus de toate trebuie să fim solidari și empatici cu cei care au căzut pradă acestui virus necruțător sau au pierdut deja lupta cu SIDA.
Ziua de 1 decembrie vine să tragă un semnal de alarmă, făcându-ne să conștientizăm că viața are prioritate și sănătatea stă în mâinile noastre.
Cristina Morari