Femeia în educație și știință

Science is knowledge and knowledge is power.1 (Sir Francis Bacon)

Știința și educația au avut un rol important în dezvoltarea civilizațiilor. Începând de la ușurarea muncii umane până la mărirea nivelului de comfort al acesteia așa cum o vedem în prezent. Încă din vremuri antice, cărturarii și învățăceii prin cercetări, experimente reușite și nu prea, au pus fiecare de-a lungul secolelor umărul la crearea unor piloni siguri întru susținerea și îmbunătățirea tezaurului științific.

femeia-in-educatie-stiintaDiscutând despre rolul femeii în această importantă evoluție, constatăm cu tristețe că acesta aproape lipsește. De ce? Pentru că mișcările de emanicipare a femeii au început abia în secolul XIX, timp în care aceasta abia își dobândea drepturile.

Chiar și după aceasta, femeia a trebuit să mai lupte mult pentru a fi considerată o egală a bărbatului și până în prezent în unele țări se mai luptă. 

Un exemplu viu este Arabia Saudită, unde în aprilie 2013, femeilor li s-a oferit dreptul…, atenție!, de a merge pe bicicletă.

Însă femeia și drepturile ei în țările musulmane este un subiect vast care merită abordat în cu totul alte împrejurări.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, femeia își tot creează un locușor printre importante realizări ale omenirii.

Astfel, prima femeie studentă la Universitatea Harvard, orașul Cambridge din Massachusetts a fost Mary Ann Shad Cary, care după absolvire devine și prima femeie jurnalist. La Universitatea Oxford din Anglia, femeile au fost admise abia la începutul secolului XX, iar învățământul separat pe sexe a fost anulat abia în 1970. Lista continuă și ne convingem tot mai mult că într-adevăr femeia este capabilă în aceeași măsură să studieze, cerceteze și să ocupe posturi pe care în trecut le ocupau doar bărbații, descurcându-se cu acestea foarte bine și, pe alocuri, mult mai bine.

În prezent însă, din fericire, se observă o încurajare în masă a fetelor de a-și face studiile sau de a urma o cariera în domeniul STEM2. Se oferă burse și se petrec seminarii, campanii demonstrative, discursuri și concursuri pentru a atrage de partea științelor exacte cât mai multe reprezentante ale sexului frumos.

Unul din aceste proiecte este UNESCO – L’Oreal Pentru Femeile din Stiinta „Pentru femeile din știință”, prin care se oferă două burse pentru tinere cercetătoare din aria științelor vieții și aria științelor fizicii. Şi noi, în cadrul EduSoft am organizat un concurs de informatică doar pentru fete, despre care puteţi afla mai multe de pe site-ul http://www.edusoft.ro/thebeautyofcode.

Chiar dacă în prezent femeia are un rol important în societate, totuși unele persoane mai sunt de părerea că rolul activ al acesteia în vreo activitate științifică îi limitează timpul pe care aceasta l-ar petrece în familie, astfel unele fiind nevoite să-și sacrifice viața personală în folosul cercetărilor.

Elena Echimenco


1 – Science is knowledge and knowledge is power – Din latină „scientia potentia est”, aforism atribuit filosofului englez Francis Bacon, care în traducere înseamnă „Știința înseamnă putere”.

2- STEM – Acronim, care vine de la Science, Technology, Engineering and Mathematics (Știință, tehnologie, inginerie și matematică).


Publicat

în

de către