Marian Rusu – bursier la Google

 Oricine are voință și curaj poate să realizeze ceea ce își dorește. Un exemplu bun atașat definiției de mai sus este cazul lui Marian Rusu, student în anul III la Informatică, în Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

El este unul dintre studenții cu dizabilități (probleme cu ochii), care a ajuns să lucreze pentru Google după ce a aflat de la unul din colegii săi de liceu de înscrierile și de preselecțiile organizate de aceștia.

„In anul I de facultate am fost informat de către un coleg de liceu de programul Google EMEA Scholarship for Students with Disabilities prin care Google încearcă să ajute, oferind o bursă în valoare de 7000 EURO studenților cu adevărat pasionați de informatică în ciudă dizabilității lor”, a declarat Marian Rusu.

MarianRusu-Google

Pentru a aplica la această bursă, Marian a trimis la Google situaţia să şcolară şi scrisori de recomandare din partea conf. univ. dr. Bogdan Pătruţ şi lect. univ. dr. Iulian-Marius Furdu, de la specializarea Informatică, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe. I s-a cerut să răspundă la trei cerinţe, fiecare răspuns reprezentând un eseu de aproximativ 500 de cuvinte.

Cerinţele au fost: descrierea în detalii tehnice a unui proiect la care a lucrat în trecut; cum a ajutat comunitatea din care face parte şi descrierea abilităţilor sale de conducător; descrierea unui proiect la care va dori să lucreze după ce îşi va termină studiile. La această bursă pot aplică studenţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, din anul I sau II de facultate, dar şi cei de la Masterat şi Doctorat, importantă fiind urmarea unei specializări legată de Informatică. S-a înscris şi a prezentat esee despre el şi lucrările sale în ceea ce priveşte informatică şi a aşteptat e-mailul de confirmare, din care a aflat că este admis. Astfel a ajuns în Zürich, la centrul european de ingineri software al companiei, în urma unei invitaţii trimisă de Google, şi a fost unul dintre cei 10 participanţi admişi în programul lor.

„În Zürich, timp de trei zile am participat la tot felul de prezentări tehnice despre tehnologiile folosite de ei şi am avut oportunitatea să vorbesc cu inginerii lor «Grill a Googler», să primesc sfaturi tehnice legate de carieră şi să cunosc studenţi la fel de pasionaţi ca şi mine. Ca un produs să fie un succes, trebuie să se urmeze un ciclu simplu: build, test, release. Totul depinde de complexitatea şi de nivelul de dificultate al cerinţelor impuse de program” (Marian Rusu)

A doua colaborare cu Google a avut loc anul trecut când a fost invitat participe la „Google TechAbility”, un program de mentoring organizat la cele trei office-uri Google în Londra, unde de altfel a cunoscut şi alţi studenţi iubitori de informatică şi a avut ocazia ca unul dintre inginerii software îi fie mentor timp de aproximativ 4 luni.

La aceste evenimente am primit sfaturi şi încurajări pentru a aplica la un post de inginer software la Google şi aştept cu nerăbdare termin studiile de licenţă. Am făcut multe prezentări de servicii pentru Google, workshopuri, lucrări în echipă şi prezentări individuale şi am lucrat pentru ei 3 zile la sfârşitul cărora am primit o bursă de studiu de 7000 euro. Programul începea la ora 9 a.m. şi se termina seara, iar uneori se organizau cine festive cu diferite prezentări”, a completat Marian.

Marian Rusu este singurul student cu dizabilităţi din Bacău care a lucrat pentru Google pâna în prezent. El îşi doreşte să continue în acest domeniu şi, de ce nu, să lucreze din nou pentru cei care îi dau posibilitatea să se afirme şi să îşi îndeplinească visele. „Cu ajutorul programării pot să-mi exprim ideile. Am gânduri mari şi voi folosi ştiinţa şi tehnologia pentru a le construi”, a conchis.

Elena-Paula Rusu

Textul a fost scris de EduSoft pentru „Deşteptarea”, cu titlul Marian Rusu, singurul bacauan din echipa Google (Deșteptarea – 4 februarie 2014)