Programare cu răbdare

Programare cu răbdare

Asociația EduSoft organizează din 17 noiembrie 2018 un cerc de informatică pentru elevi de peste 14 ani, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.

Denumirea aleasă „Programare cu răbdare” le sugerează participanților că în domeniul informaticii nu se pot obține rezultate decât dacă ai răbdare, ești perseverent și muncitor.

Activitățile cercului se desfășura în fiecare sâmbătă, începând cu ora 9, în mai multe săli de clasă și laboratoare de informatică ale colegiului.

Organizatorii invită studenți și cadre didactice din centrele universitare din țară sau străinătate, precum și specialiști din industria IT, pentru a realiza activități didactice cu elevii participanți la cerc.

„Programare cu răbdare” este o inițiativă a Asociației EduSoft, care promovează educația STEM în rândul copiilor și tinerilor. Proiectul este derulat în colaborare cu Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău și cu diverse organizații care sprijină educația în domeniul IT.

Organizatorii susțin că au inițiat aceste activități, pornind de la faptul că „în Bacău nu plutește în aer ideea de informatică”, deși informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piața forței de muncă.

La prima întâlnire au participat 140 elevi dar acum s-au înscris peste 200 elevi din liceele băcăuane și chiar din împrejurimi (Târgu Ocna, Onești, Adjud, Roman etc.).

„Ne așteptam la câțiva copii, dar fiind așa mulți, am organizat deschiderea cercului în sala de sport a liceului, fiind singurul spațiu suficient de încăpător.” ne-a declarat Bogdan Pătruț, inițiatorul cercului.

După cuvântul de deschidere al doamnei director Doina Marinov, copiii i-au întâlnit pe primii invitați speciali. Aceștia au fost doi tineri foști bursieri Facebook și Google, Petru Trîmbițaș și Bianca Costin de la WellCode (Cluj), un start-up care își propune să-i învețe pe copii programarea de la zero.

„Am fost entuziasmat să văd interesul atâtor copii față de informatică, m-am bucurat foarte mult că mulți din ei au auzit de noi și de WellCode.” a spus Petru Trîmbițaș.

Giorgiana Vlăsceanu și Mihai Volmer de la Codette le-au vorbit copiilor despre proiectele IT și programarea în Python.

„Și fetele pot scrie cod, iar uneori chiar mai bine.”, ne-a declarat Giorgiana, care este co-fondatoare a organizației Codette, ce promovează informatica în rândul fetelor.

„Nu pot să cred că se întâmplă așa ceva în orașul meu. Sunt uimită și mă simt binecuvântată în același timp. Ca tânăr licean mi-am pus zeci de întrebări despre facultatea potrivită și „Programare cu răbdare” a apărut chiar când aveam cea mai mare nevoie. Primim de la acești oameni, care își dau din timpul lor, o super motivație și recomand oricărui licean pasionat (sau care ar vrea să învețe mai mult) să vină sâmbăta la Vrănceanu.” a mărturisit Anca Elisa Szilagyi, elevă în clasa a XII-a a colegiului băcăuan.

Dr. Bogdan Pătruț, de la Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, inițiatorul acestui proiect ne-a declarat că „numărul de ore din școală este insuficient pentru a stârni interesul elevilor pentru informatică și pentru a-i pregăti pentru o carieră în contextul IT în contextul în care acest domeniu evoluează foarte rapid.”

Echipa care se ocupă de elevi este foarte mixtă și este în continuă creștere. Sunt implicați foști angajați ai companiilor mari precum Google, Amazon, Twitter sau Facebook, dar și ai unor companii IT locale (precum ISSCO sau Cirro Solutions).

Plecând de la ideea că elevii sunt diferiți și pot fi atrași de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.), aceștia au fost grupați în mai multe grupe

Printre invitații speciali sunt și Paul Diac, fost angajat Twitter și Facebook, care pregătește olimpici la informatică, Dr. Simina Brânzei, profesor asistent de informatică la Universitatea Purdue, SUA, și Camelia Tănase (Ciocan), pe care mulți elevi o îndrăgesc, ea fiind și instructor de dans sportiv la Adamas.

Următoarea întâlnire este pe 8 decembrie. Printre invitați este Irina-Mădălina Bejan, o tânără  cu experiență la Google, Gemini CAD Systems și Sprocket, director la Girls Who Code – Iași și ambasador la Girls in Tech. Irina le va prezenta elevilor cum se realizează jocuri video 3D.

Andrei Netedu este colegul Irinei și a pregătit pentru grupa de performanță câteva probleme dificile, date pe la olimpiadele de informatică.

Ioana Rădulescu va fi și ea prezentă pe 8 decembrie și va vorbi despre etapele realizării unui proiect, urmând ca la a doua întâlnire cu elevii băcăuani să facă o aplicație concretă, punându-i să rezolve diferite sarcini în echipe.

Detalii despre activitatea cercului „Programare cu răbdare” se găsesc la http://programarecurabdare.ro, iar înscrierile se fac online la http://programarecurabdare.ro/index.php/inscriere/

Roxana Neagu