Facebook – atracție irezistibilă

Facebook ComputerCu 8 ani de zile în urmă, cuvântul Facebook nu exista în vocabularul nostru… acum nu mai scapi de el. Acest fenomen a devenit atât o necesitate cât și un viciu.

Rețeaua de socializare face parte din evoluția tehnologiei și comunicării și a reușit într-un timp foarte scurt  să schimbe percepția noastră despre universul virtual. Fapt care influențează zi de zi societatea în care trăim.

Știm cu toții deci ce este rețeaua Facebook și cum se folosește, dar oare știm cum a început acest fenomen? La începutul său avea cu totul alt scop și urmează să aflăm mai multe detalii în cadrul articolului.

Facebook a fost creat de Mark Zuckerberg la Harvard în Statele Unite ale Americii în anul 2004, aceasta servind inițial scopului de comunicare între studenții universității. Succesul nu a întârziat să apară așa că, destul de curând, a fost deschis utilizării studenților și de la alte facultăți. La început verificarea apartenenței la universități se făcea prin adresa de poștă electronică (e-mail) iar în 2006 Facebook a fost deschis utilizării tuturor.

După ce Facebook a devenit disponibil la nivel global, știm cu toții ce s-a întâmplat. Toată lumea s-a înregistrat!

În primele nouă luni din anul 2010 Facebook a înregistrat un profit net de 355 de milioane de dolari la venituri de 1,2 miliarde de dolari. În România, Facebook avea 0,5 milioane de utilizatori în ianuarie 2010 și 2,4 milioane în ianuarie 2011. În septembrie 2011 România avea peste 3,7 milioane de utlizatori de Facebook.

În ziua de azi Facebook-ul a depășit pragul de 1 miliard de utilizatori lunar. Mark Zuckerberg declară că și-ar dori să conecteze toata populația globului prin intermediul acestei rețele de socializare.

O treime din populația României stă pe Facebook, iar cei mai mulți utilizatori la nivel global provin din Europa. Echipa din spatele rețelei de socializare lucrează permanent pentru a aduce inovații. Acest fenomen a depășit orice așteptare de evoluție și până acum s-a dovedit a fi cea mai bună rețea de socializare de până acum. Facebook a fost declarat cel mai accesat site, al doilea după Google.

Fată utilizând Facebook de pe telefonul mobil

În continuare evoluția continuă captivând din ce în ce mai multe persoane. Suntem din ce în ce mai atrași de utilizarea acestei rețele de socializare, motivele fiind diverse după cum urmează:

  • Reînnodarea prieteniilor vechi, consolidarea legăturilor de prietenie actuale, legarea unor noi prietenii. Există multe cazuri de persoane care au pierdut legătura din cauză că au urmat drumuri diferite, fie că s-au mutat în alte orașe, fie că au schimbat locul de muncă, fie ca ai regăsit un fost coleg de liceu cu care ai pierdut legătura după absolvire, oricare ar fi circumstanțele, Facebook este o soluție.
  • Ne place să urmărim viețile altora, fie că verificăm profilele unor vechi prieteni să vedem cum s-au schimbat de-a lungul anilor, fie că e vorba de o celebritate pe care o admiri și ești curios de mesajele pe care le împărtășește cu fanii etc. Oricum ar fi, Facebook pune la dispoziție apoape tot ce vrei să afli.
  • Vanitate. Fiecare din noi are acel prieten care simte nevoia constantă de a fi în centrul atenției, de  a împărtăși detalii din viața privată în mod constant pentru a atrage atenția sau pentru a-și demonstra calitățile, rezultatele etc.
  • În final ne place să împărtășim anumite lucruri din rutina zilnică, să postăm imagini și mesaje care ne reprezintă, să scriem, să ne exprimăm, putem spune că ne folosim de rețeaua aceasta ca să spunem lumii, prietenilor cine suntem. Facebook ne ajută să ne afirmăm într-un fel sau altul

Facebook… deja cuvântul spus în sine nu mai necesită alte explicații, răspândirea masivă a acestei rețele sociale a dus nu doar la răspândirea ei printre oameni, ci la un adevărat viciu. Europa este campioană la numărul de utilizatori activi lunar. Ar fi foarte interesant să fim martori la evoluția acestei rețele de socializare, să cunoaștem noi limite de comunicare.

Diana-Elena Melinte