Accesul la Internet ar trebui să devină un drept universal al omului

InternetInternetul…o notiune abstractă acum un secol, iar acum…o necesitate. Multe populații de pe glob nu au încă acest drept, sau au restricționări de vizualizare a anumitor site-uri web în funcție de țara în care își au domiciliul.

Acum, ce s-ar întâmpla dacă Internetul ar fi votat ca un drept universal al omului, nelimitat peste tot?  Au existat diverse discuții și dezbateri pe această temă.

Finlanda a fost prima țară care să aprobe acest drept. Măsurile de punere în aplicare au constat în varietatea de prețuri pentru abonamentele la internet puse la dispoziție de către companiile de telecomunicații. Guvernul finlandez ține cont de posibilitățile financiare ale cetățeanului atunci când îi oferă un abonament lunar la internet. Lucru care facilitează utilizarea acestei surse de informație la nivelul țării.

Internetul pare să înlocuiască toate sursele de informație din ultimii ani, majoritatea populației a renunțat la utilizarea televizorului sau radio-ului ca sursă de informație, calculatorul conectat la internet este utilizat pentru a fi la curent cu ultimele știri din presă, toate ziarele au variante electronice publicate, de asemenea posturile de radio pot fi regăsite online, și altele.

Internetul a devenit un univers al informației și o sursă de orice! Bineînțeles, acest lucru vine la pachet cu bune și rele. Accesul la atât de multă informație de multe ori nu poate fi controlat, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori în mâini nepotrivite.

Implementarea acestui drept ar aduce beneficii pentru persoanele defavorizate care nu își pot permite abonamentul la internet. O fereastră către informație prin intermediul internetului ar fi un lucru foarte bun pentru cei ce nu au luat contact cu mediul virtual, dezavantajul este incapabilitatea de filtrare a acelor informații care în unele cazuri, ar face mai mult rău decât bine. Deși cei fără posibilități ar putea să-și permită conexiunea la internet, aceștia nu au resursele necesare pentru a-și achiziționa un calculator/tabletă.

Internetul instalat la o scară atât de largă ar rotunji conturile companiilor de televiziune, chiar dacă prețurile la abonamente ar scădea, înmulțirea clienților aduce în mod direct profit. Obstacolul care stă în calea acestui lucru este infrastructura necesară care ar trebui elaborată pentru a putea susține atât de mulți utilizatori.

În final, dacă conexiunea la internet ar deveni un drept fundamental, atunci prețurile la abonamente ar trebui sa fie extrem de reduse sau poate chiar inexistente, lucru care ar produce repercusiuni în cadrul economiei actuale, de asemenea, nu cred că este corect să transformăm un beneficiu financiar în drept fundamental al omului, atunci treptat s-ar solicita și alte servicii ca drepturi ale omului iar în timp, noțiunea de drept fundamental al omului ar fi distorsionată minții noastre.

Diana-Elena Melinte