Varșovia – Parisul Estului

Varovia
Sursa aici

Varșovia (pol. Warszawa) este capitala Poloniei începând din anul 1596, moment în care Regele Sigismund al III-lea mută capitala de la Cracovia. Denumirea a fost dată de un conducător, Wars, care conducea regiune în secolul al XII-lea. Conform unei legende locale, etimologia numelui capitalei este atribuită unui cuplu format dintr-un pescar (Wars) și o sirena care locuia în râul Vistula (Sawa).

Varșovia este situată în regiunea central – estică a Poloniei la 523 km depărtare de Berlin, fiind străbătută de râul Vistula, care desparte orașul în două părți. În perimetrul capitalei este întâlnit un climat de tip continental, cu ierni geroase și veri calde.

După a doua jumătate a secolului al XVI, capitala Poloniei este stabilită la Varșovia, nu datorită frumuseții, vârstei sau mărimii orașului, ci datorită indestructibilității acesteia. Primele așezări au apărut în jurul secolului al IX-lea, dar orașul se va închega la începutul secolului al XIV-lea, când devine cetate de scaun.

După mai multe secole în care orașul a fost asediat de Imperiul Prusac și de Imperiul Țarist, Varșovia va cunoaște o perioadă de înflorire în secolul al XIX-lea, când sunt proiectate primele sisteme de apă și canalizare, se construiește instalația de gaz, sistemul de iluminare a străzilor și sunt modernizate tramvaiele.

Între 1915 și 1918, Varșovia s-a aflat sub stăpânirea armatei germane. În timpul războiului bolșevico – polonez, din 1920, armata polonă reușește să apere cu stoicism capitala și să înfrângă Armata Roșie, Edgar Vincent afirmând că: Istoria civilizației contemporane nu cunoaște un eveniment de o importanță mai mare decât Bătălia Varșoviei, 1920, sau cel puțin unul a cărui importanță să fie mai puțin apreciată.

Cel de-al doilea Război Mondial a reprezentat un masacru atât al conștiinței polone cât și a culturii acesteia, întrucât la finalul războiului, în Varșovia opt din 10 clădiri erau devastate. După o perioadă sângeroasă care a îngropat Varșovia în ruine, sunt proiectate și restaurate sub regimul comunist clădiri, monumente, străzi istorice, biserici etc. Punctele de interes național au fost restaurate cu fidelitate, astfel încât, începând cu 1980 centrul istoric al Varșoviei este considerat Moștenire Mondială și ocrotit de UNESCO.

Varșovia impresionează prin împletirea arhitecturală a diverselor stiluri din Europa. Astfel, ochiul privitorului este îmbătat cu frumusețile  arhitecturale din perioadele gotică – Catedrala Sfântul Ioan (sec. XIV), Biserica Sfânta Maria (1411), Castelul Regal Curia Maior; renascentistă – casa negustorului Baryczko (1562); clădirea numită “Negrul” (la începutul secolului al XVII-lea) și casa Salwator(1632); baroc și neoclasică – Palatul de pe Apă (reconstruit în 1775-1795); Królikarnia (1782-1786); Biserica Carmelite (fațada 1761-1783); Biserica Evanghelică Sfânta Treime (1777-1782). Varsovia

Datorită suprafeței pe care se extinde, capitala este se numără printre cele mai mari orașe din lume, alături de Frankfurt, Londra, Paris, Moscova, Istanbul și Rotterdam.

Capitala verde dispune de 82 de parcuri ce acoperă 8% din suprafața orașului, aici putând aminti doar Grădina Saxonă (15.5 ha), Grădina Palatului Krasiński, Parcul Regal Baths ( 76 ha), parcul Palatului Wilanów și parcul Palatului Królikarnia. Dincolo de oazele verzi de relaxare pe care le pot regăsi turiștii, capitala este o bogăție din punct de vedere cultural: Casteul Regal și Columna Regelui Zygmunt, Casteul Regal și Columna Regelui Zygmunt, Palatul Wilanow etc.


Publicat

în

, ,

de către