Vacanța la Roma – răsfăț pentru trup și suflet

italy-1005507_640Roma este inima Imperiului Roman, fostă mare putere mondială, a cărei cultură și-a pus amprenta asupra multor popoare. Astăzi, Roma a păstrat moștenirea lăsată de marii conducători ai puternicului imperiu de altădată.

Italienii sunt cunoscuți pentru mâncarea delicioasă, clima caldă, lumea relaxată, până și limba vorbită inspiră lucruri frumoase. Italienii trăiesc după trei principii: să mănânce, să bea, să se relaxeze. Nici nu-i de mirare că expresia la dolce vita își are originile aici.

Cred cu tărie că oricine dorește o vacanță relaxantă, în care să-și răsfețe simțurile și spiritul ar trebui să-și cumpere un zbor direct la Roma. La dolce vita poate fi un tratament pentru oricine, localnicii de aici știu deja că terapia e în mâncare și într-un vin de calitate.

Oamenii au de multe ori tendința de a subestima importanța meselor de zi cu zi. Italienii trăiesc după principii stricte de hrană zilnică, își au tot timpul cele trei mese pe zi, gustări delicioase între mese, totul este echilibrat. La ei cinele în familie sunt tradiții. Nimeni nu ar trebui să mănânce singur! Sau să mănânce pe fugă, sau la ore aleatorii.

Revenind la cum mi-am petrecut eu vacanța acolo, am făcut exact ce fac și ei, m-am pliat pe obiceiurile lor, să zicem, și sincer aș putea trăi fericită și sănătoasă până la adânci bătrâneți astfel.

În Italia, exista ceva distractiv de făcut în fiecare zi! Fie că era vorba de sesiuni interminabile de plajă și înot în mare, dansuri de grup pe plajă, seri petrecute plimbându-ne sub clar de lună, lăsându-mă fermecată de muzica valurilor ce se izbeau de țărm, sau pur și simplu să savurez o înghețată în centrul vechi al Romei, în timp ce urechile îmi erau dezmierdate de artiștii de stradă care cântau la tot pasul.

Zilele săptămânii erau presărate cu activități antrenante, precum jogging, înot, plajă, dans pe plajă,  sau plimbări lungi la apus de soare și sub clar de lună. Trebuie să mărturisesc că acestea din urmă erau preferatele mele. Nimic nu se compară cu momentul acela când stai pe plajă și privești cum soarele apune, când e liniște și mintea nu mai este agitată. Momentul acela când ești doar tu pe plajă, iar pe fundal se aude muzica valurilor ce vin și pleacă, iar imaginația cântă într-un astfel de moment de inspiraţie. E momentul când mulțumești destinului că ai trăit să fii martor la ceva atât de frumos.

Altare della Patria, Piazza Venezia, Roma
Altare della Patria, Piazza Venezia, Roma

Seara, pregătitul cinei era un adevărat ritual, mâncam zilnic ceva diferit și incredibil de delicios. Cina era masa supremă, la cină se discutau lucruri serioase, savurând bunătățile din farfurie.

Weekendu-rile erau petrecute tot timpul în oraș, cutreierand străzile Romei cât era ziua de lungă, fie că era Via del Corso, stradă renumită pentru shopping, ori o plimbare până la Coloseum, sau Forul Roman, Fontana di Trevi sau curtea Vaticanului. Ne opream adesea să mâncăm o înghețată pe băncile de lângă Pantheon. Era frumos să-ți încânți privirea cu clădirile ce și-au păstrat arhitectura de altădată. Să te miri cum de o stradă rustică îngustă poate găzdui cel mai primitor restaurant cu terasă, sau cum un singur obiectiv turistic poate aduna în jurul său sute de oameni din toate colțurile lumii. Cel mai mult mi-a plăcut să admir Forul Roman și Coloseumul. E fascinant să vezi ruinele de altădată și să-ți închipui că un imperiu s-a format pe meleagurile acelea, să studiezi atent detaliile reconstituind în mintea ta structura clădirilor din vremuri îndepărtate.

Roma este un loc idilic, cu un trecut istoric tumultos, o cultură ce inspiră lumea întreagă de secole, orașul ce cândva era centrul unui mare imperiu, astăzi găzduiește oameni tradiționaliști, mândri de faptele eroice ale strămoșilor lor, ce au lăsat moștenire puterea și cultura romană. Aici oamenii par că trăiesc într-un concediu continuu,  în fiecare zi e loc de și mai bine, e loc de o pauză de somn sau de o escapadă din monotonie. Roma este capitala culturii și faptelor eroice, totodată și gazda celor mai bune mese tradiționale, cu mâncăruri aromate și gustări care provoacă explozie de fericire pentru papilele gustative. Eu la Roma m-am vindecat trupește și sufletește, apoi am revenit acasă, după o vacanță pe cinste, bronzată și fericită, iar dacă o să se mai ivească altă ocazie cu siguranță am să mă întorc.

Diana-Elena Melinte