Dorința de dezvoltare și remarcare într-un anumit domeniu face ca fiecare om să aibă un model de urmat, o muza despre care va zice: „așa vreau să devin!”.
În urmă cu patru ani am facut și eu, la rândul meu, cunoștință cu cea care urma să-mi devină model, îndrumatoare în tărâmul minuțios al muzicii. Cea care m-a sfătuit cu unele dintre cele mai prețioase gânduri și care m-a învățat, cu toată caldura, micile taine pentru a ajunge la inimile oamenilor, ascultătorilor noștri. Este vorba despre Mihaela Iordache-Farcaș – o prezență mereu impunătoare pe marile scene, o voce cu o rezonanță puternică, ce duce mai departe frumusețea folclorului autentic românesc, atât prin repertoriul mereu bine ales, cât și prin apariția impecabilă în portul popular tradițional. Este modelul meu, atât ca om, cât și ca suflet dedicat scenei și cântecului.
Despre evoluția talentatei interprete de muzică populară, Mihaela Iordache-Farcaş, vom afla din spusele domnului Florin Filioreanu, corespondent de presă Radio România Actualități:
„Cu bucuria prezentării performanței interpretative a dansului și a vocii muzicii populare, m-am apropiat de ansamblul «Ca la noi» Bacău, martor fiind la schimbarea multor generații de dansatori și interpreți de muzică populară. Interpreta Mihaela Iordache mi-a mărturisit, înaintea prezentării dintr-un spectacol, că a facut primii pași pe frumoasele scene alături de corul Școlii nr.1 din Comanești, condus de profesorul Constantin Anastasiu. A continuat să studieze un instrument drag sufletului ei, chitara, și a fost și vocea întâi în cadrul Formației «Acordul», condusă de profesorul Neculai Garai. Mihaela și-a făcut debutul pe tărâmul muzicii populare alături de Ansamblul «Basmăluța», unde, împreună cu o fanfară de 30 de persoane, condusă de dirijorul Ion Olteanu, și-a format dragostea sinceră pentru cântecul popular. Și-a continuat activitatea cu Ansamblul «Brădulețul» din Comănești, profesor și dirijor Costică Lazăr, iar talentul i-a fost șlefuit în cadrul Școlii Populare de Arte din Bacău, fiind și solistă la Ansamblul «Floricica», condus de interpreta de mare sensibilitate Maria Șalaru.
Pe plan formativ-educațional, Mihaela Iordache-Farcaş a absolvit Masteratul «Marketing și comunicare în afaceri», la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău, totodată fiind și solistă a ansamblului folcloric «Ca la noi», director Camelia Roșu, cu care a participat la numeroase spectacole, turnee și diverse emisiuni televizate. Îmi aduc aminte cu plăcere de prezența entuziastă la Ziua Limbii Române de la Costesti – Republica Moldova, când publicul nu se mai sătura de glasul limpede și frumos, de repertoriul care aducea bucurie în suflet, și de îndemnul de a juca.”
Primul album: „Asta-i hora mare”
Timp de patru ani am avut ocazia sau, mai bine spus, privilegiul, de a o asculta la numeroase evenimente la care am participat împreună.I-am admirat întotdeauna imaginea pe care o lasa în urmă după fiecare seară dusă la bun sfârșit. De-a lungul anilor s-au adunat sute de suflete ce o admirau și încă o mai admiră, suflete care i-au mulțumit pentru toată dăruirea și pentru glasul limpede ce le-a bucurat. Să fii pe placul tuturor este o misiune greu de îndeplinit, însă, pentru Mihaela a devenit un proces vital. Ea traiește pentru oameni, cântă pentru sufletele lor, folclorul reprezentând esența ei.
Marea ei dorință este aceea de a cânta! Astfel, a reușit să scoată pe piață un album intitulat „Asta-i hora mare”, o producție muzicală de marcă, inconfundabilă, semnată de maestrul Cristian Năstase, prin venele căruia șoptește talentul înaintașilor. Mihaela ne invită la joc cu hore, sârbe și corabiesti ca la noi, încheind cu ziceri de viață, adevarate cugetari pline de tâlc și învățăminte, pentru toate vârstele. Datorită sensibilitații sale muzicale, glasului puternic, și totuși dulce, stilului său autentic, reprezentat și de costumul tradițional, Mihaela aduce cu multă căldură în suflet buchete de cântece tradiționale, joc de scenă ți o ținută exemplară.
Ca o dovadă a faptului că Mihaela Iordache-Farcaș este o prezență iubită de toți cei aflați în jurul ei, am adunat câteva cuvinte de suflet la adresa talentatei mesagere a folclorului românesc:
„Mihaela Iordache-Farcaș, un nume frumos și chiar melodios. Nici nu se putea altfel lângă un buchet de cântece moldovenești la fel de frumoase ca și numele ei, ca și mirificul plai comăneștean unde își are obârșia Mihaela. Am cântat în câteva spectacole unde își făcea apariția în fața spectatorilor și această tânără cu reale calități interpretative. M-a cucerit prin simplitatea apariției scenice, prin respectul față de spectatori și, mai ales, cu frumusetea glasului și repertoriului.
Pe acest compact disc, Mihaela Iordache a avut grija să ne poarte prin multe stări ale sufletului, dar mai ales să participăm la hora satului prin inimoase cântece de joc. Dragi oameni buni, să o primim cu drag pe Mihaela Iordache-Farcaș în casele noastre, în inimile noastre, pentru că Mihaela ne va lumina sufletul cu cântecele ei.” (Anton Achitei)
„Cred că sunt aleasă de Dumnezeu”
Toate aceste cuvinte cu drag alese nu fac decât să clădească în sufletul fiecărui artist mulțumirea pentru faptul că este apreciat și iubit de cei ce îi ascultă muzica, iar Mihaela, la rândul ei, mi-a oferit câteva rânduri în dar pentru toți cei care o ascultă și îi apreciază iubirea pentru folclorul românesc:
„Mulți oameni așteaptă cu bucurie și cu dragoste întâlnirea cu cântecele adevărate ale neamului nostru. Cântecul tradițional este în continuare o componentă importantă a vieții lor spirituale, iar asta ne-o arată aplauzele lor care sunt la fel de sincere peste tot unde mergem. Aplauzele celor care mă ascultă, a tuturor celor care joacă când le cânt cu tot dragul, sunt cea mai mare bucurie și realizare a mea, ca artist. Cred că sunt aleasa de Dumnezeu să duc mai departe cântecul popular, să-l legan pe suflet și glas și să-l așez la loc de cinste, în lada de zestre, ca pe un busuioc la Icoana Sfânta.
Dar, mai presus de toate, îmi doresc să aduc un zâmbet, un gram de bucurie, de fericire, tuturor celor care îmi ascultă cântecele. Tuturor iubitorilor de folclor le transmit gânduri bune și frumoase, să aveti credință, inimă bună și putere să treceți peste toate greutățile vieții… Mă înclin cu respect în fața tuturor celor care își regăsesc o farâma din suflet în cântecele mele.”
Mihaela Iordache este una dintre marile interprete de folclor ale Bacăului, o prezență des întâlnită la evenimente speciale, dar și pe marile ecrane. Scena reprezintă o nouă casă pentru ea, iar muzica, folclorul, sunt elementele ce compun în totalitate imaginea Mihaelei Iordache ca artist.
13 mai 2014
Vezi proiectul nostru “Tineri jurnaliști” / “Young journalists”