Frumosul în pictură, sculptură și fotografie

Nicoleta_M
Nicoleta Mărgineanu

Nicoleta Mărgineanu este elevă la Colegiul de Artă „George Apostu” din Bacău, iar din mâinile ei se nasc forme speciale ale lemnului. „Sculptura este una dintre artele care nu pot fi făcute decât cu mare efort”, spunea Emil Simandan; atunci cum poate aceasta firavă tânără să atragă atenția prin creațiile sale?!

Nicoleta a ales să studieze artele luând drept sursă de inspirație natura cu frumusețea ei, și fotografia. „Mă inspiră fotografia și energia oamenilor. Fiecare om se regăsește în ceva anume, iar eu am găsit în jurul meu ceea ce am nevoie pentru a crea”, spune Nicoleta. Dovada muncii sale stă în desene, picturi, modelaj, natură statică, schițe în cărbune, picturi pe perete și sculpturi. A participat la multe concursuri și a câștigat premii la expoziții. La Muzeul de Istorie a avut expuse icoane, creații cu teme istorice, cum ar fi Istoria Românilor sau Roma Antică. Cea mai mare pictură pe care a realizat-o cuprinde o planșă de 50×70 cm, iar cea mai mică una de pe 20x15cm.

Cochetează cu modellingul

Nicoleta speră să-și continue studiile în afară, dar în lipsa acestei posibilități va alege să studieze Artele Vizuale în București sau la Facultatea de Artă „George Enescu” din Iași.

Pe lângă artă, Nicoleta iubește modellingul și a început o carieră în acest domeniu acum câteva luni.

„Să fii model nu este chiar atât de simplu pe cât pare. Trebuie să ai o anumită carismă pentru a fi aleasă. Aici depinde foarte mult de gusturile managerului și de tine ca om. Trebuie să fie o bucurie să se lucreze cu tine și să ajuți așa cum poți pentru ca şedințele foto să fie reușite și să dai ce ai mai bun din tine”, mărturisește Nicoleta.

Bucuria de a-și clădi o carieră în domeniu cu baze solide este cumva umbrită de dezamăgirea faptului că trebuie sa facă naveta între agenția de modelling din București și Liceul de Artă din Bacău. Am întrebat-o dacă îi este greu și cum se descurcă cu amândouă. A răspuns zicând că are parte de sprijin atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor care o ajută să își îndeplinească ambele vocații. „Chiar dacă trebuie să petrec pe drum 5 ore pentru a ajunge la agenție și e posibil să nu fie nevoie de prezenta mea acolo decât pentru 5 minute, am o bucurie și o satisfactie mare că beneficiez de această posibilitate și că reușesc să îmi urmez visul”, a mai adăugat Nicoleta. Admiră în mod special una dintre modelele Victoria Secrets, Candice Swanepoel și își dorește să îi calce pe urme. „Candice are o frumusețe aparte, este naturală și grațioasă și mi-aș dori tare mult să o cunosc personal.”

Artă și natură

Am fost curioasă să aflu ce vrea să facă pe viitor, dacă își propune să rămână în acest domeniu și cum plănuiește să evolueze în artă și în modelling. Am primit un răspuns relativ simplu:
„În modelling este o anumită vârsta sau, mai bine zis, o anumită perioadă până la care poți atinge apogeul și te poti remarca în mod deosebit. Mie mi-a plăcut latura aceasta deoarece se merge mai mult pe naturalețe, expresivitate și particularități ale chipului. Mi-ar plăcea să am posibilitatea de a merge înainte și să ajung un model cunoscut, însă aici nu ține doar de mine. Cât despre artă, voi face în continuare ceea ce imi place și mă voi lega de natură și de frumusețea omenească, ca și până acum, încercând să o exprim și să o subliniez cât mai bine.”

În timpul liber, voluntar

Artă, modelling, sport și gastronomie – sunt doar câteva dintre pasiunile Nicoletei. „Imi place să gătesc, dar din păcate nu am suficient timp să fac asta la scala mai mare, ca să zic așa, însă pentru familie reușesc mereu cu mare drag, iar înotul este unul dintre sporturile care îmi dă vitalitate și care mă ajută să îmi modelez și trupul”, explică ea. Pe lângă toate acestea, Nicoleta face voluntariat la Asociatia „Dă mai departe”, la „Valoare plus” și la „Favor”. Îi place foarte mult să fie implicată 100 la sută în programele de acest gen, să relaționeze cu oameni noi și să dea mai departe spiritul de ajutor copiilor, printr-un exemplu bun.

Planuri de viitor

Planurile sale din viitorul apropiat se îndreaptă spre voluntariat, modelling, expoziții de pictură și nu numai.

„Îmi place ceea ce fac acum și asta mă ajută să îmi creez o anumită atmosferă constructivă, iar oamenii din jurul meu mă îndrumă și mă încurajează să reușesc să fac asta la un nivel ridicat. Vreau cu această ocazie să îi aduc mulțumiri speciale doamnei profesoare Lazureanu Ionela și domnului profesor Lazureanu Ioan pentru toată atenția dumnealor și pentru sprijinul acordat. Îmi doresc să pot aduce frumusețea printre oameni prin pictură, sculptură sau fotografie și am încrederea că voi reuși să fac acest lucru întocmai”, a concluzionat Nicoleta Mărgineanu.

Elena Paula Rusu
10 iulie 2014

Vezi proiectul nostru “Tineri jurnaliști” / “Young journalists”