Miruna Rotaru – o zeiță a muzicii

MirunaRotaruNaiBacauTicăitul ceasului picura auzul cu secunde lente ce se scurgeau dintr-o banală zi de muncă. Mâna mea leneșă se plimba pe tastele unui laptop a cărui prizonieri îmi erau ochii de ore bune. Dar privirea mi s-a mutat pe telefon, căci un apel neașteptat spărgea sunetul rutinei asurzitoare. Era semnalul deșteptării din amorțeala scaunului de birou. Aveam să-mi transform ziua într-o bogăție personală, căci îmi pășise pragul un om deosebit: Miruna Rotaru.

Un trup delicat și un chip frumos cu zâmbet enigmatic și ochi pătrunzători întrupau o zeiță a muzicii. Iată, cunoșteam o artistă înnăscută, căreia talentul i-a fost hărăzit spre a i se duce vestea în lume. O nouă dovadă că moldovencele nu sunt doar frumoase, ci și deștepte și talentate. Din vorbă în vorbă i-am deslușit povestea, lăsându-se descoperită precum filele unei cărți, închise mai întâi într-o copertă frumoasă. Nu numai că prin înfățișarea ei te invită să o privești, dar glasul-i duios, atât în cântec, cât și în vorbă, lasă să i se dezvăluie discret prin cuvinte și dimensiunea sufletească.

Pătrunzând în tainele ființei ei, am aflat că muzica a fost cea care a îmbrățișat-o toată viața, însoțind-o de când se știe pe lume. Pentru că talentul strălucea precum un diamant neșlefuit, la vârsta de 7 ani i-au fost îndrumați pașii spre ceea ce avea să-i devină carieră. Nu doar casa părintească răsuna acum de glasul ei, ci și sălile de repetiție de la școală.

Urmând liceul de arte, a intrat mai adânc în lumea muzicii, bucurându-se de roadele unui simbolic așa-numit efort, căci pentru Miruna muzica înseamnă viață, iar cântul îi e suflu de energie ce nu se poate chema muncă. Concursuri peste concursuri și premii năvală alcătuiesc astăzi o parte din marele tezaur pe care o interpretă de muzică populară ca ea îl adună într-o viață de pasiune și dăruire.

Debutând în primii ani ca solistă vocală, Miruna a încercat emoțiile profunde date de aparițiile pe scenă: E o senzație unică pe care doar cel care ajunge acolo o știe! Emoțiile sunt aceleași tot timpul. Însă cei 12 ani de cântec i-au lărgit orizonturile, purtând-o din loc în loc să încânte publicul cu talentul ei. Îmbunătățindu-și performanțele cu fiecare apariție, solista noastră s-a descoperit tot mai mult pe sine, lăsând să iasă la iveală toată forța artistului din ea.

MirunaRotaruÎn lumea muzicii populare, cea care era deja o solistă de excepție, și-a revărsat pasiunea spre o nouă iubire: naiul. Un instrument maiestuos, acesta a prins viață în mâinile delicate ale interpretei. Punându-se în slujba cântecului duios ce unge în prezent inimile spectatorilor care vin s-o admire, artista dă tot ce e mai bun zi de zi, studiind cu dăruire. Îmbinând talentul cu munca, i s-au deschis porție ansamblului Busuiocul, al cărei membră de preț este astăzi. Considerând că prin aceasta și-a atins un țel, Miruna își privește cu tot mai multă seriozitate aspirațiile, mânată de o forță interioară numită motivație. Fiind inspirată de verișoara ei, instrumentistă la nai, să prindă drag de acesta, Miruna a luat drumul anevoios al repetițiilor îndelungate, ce de multe ori i-au sădit în minte gândul să renunțe. Dar spiritul ei luptător învia de fiecare dată cu și mai multă forță. Asemenea unui Phoenix însetat de viață este ea însetată de cântec. Naiul este un instrument foarte frumos, dar presupune mult efort, iar orele de studiu nu sunt cel mai ușor mod de a petrece timpul. Piesele se învață greu, e un instrument dificil. Îți trebuie multă dăruire, fără de care nu are rost să încerci măcar a desluși tainele naiului.

Această experiență i-a arătat că e mai ușor să fii interpret vocal, căci presupune o mai mare libertate de a corecta eventualele greșeli prin creativitate. Cântând la nai, orice greșeală e sesizabilă și totul generează mult mai multe emoții: Am mai avut momente în care m-am încurcat, dar am reușit să trec peste fără consecințe negative. Greșeala nu a fost un impediment sau o descurajare, ci un motiv în plus pentru a repeta mai mult.

Mărturisește că îi poartă o mare admirație cunoscutului instrumentist Gheorghe Zamfir, care este o eminență în domeniu, si domnului George Pascal din Bacău, orice artist visând să le calce pe urme. Însă Miruna vrea să-și creeze propriul drum în lumea muzicii, făcându-și un nume ale ei, deosebit prin unicitatea stilului.

Miruna Rotaru este îndrăgostită de scenă, iar publicul este îndrăgostit de ea. Deși lumea concursurilor nu este cea mai roz, rareori legându-se prietenii între concurenți, artista nu ar renunța nicicând la aplauzele fanilor care îi umplu sufletul. Deși este demult obișnuită cu semnarea autografelor și cu mesajele de laudă din partea celor care o admiră, modestia e nelipsită din caracterul ei nobil, considerându-se micuță în lumea mare a cântecului.

Pe viitor, artista vrea să urmeze Conservatorul. Mărturisește că nu ar vrea să plece din orașul natal, Bacău, dar orice pas înainte merită un sacrificiu. Așa că a ales să studieze în următorii ani la Iași, un oraș care păstrează totuși sentimentul de acasă, fiind situat pe plaiuri moldovenești. Speră să cunoască aici oameni talentați în compania cărora să-și fructifice cât mai bine talentul. Deși a călătorit în numeroase țări, Miruna vrea să-și construiască un viitor luminos acasă, unde oamenii apreciază cel mai mult munca pe care o face. Dorește să devină profesoară, visând să pună bazele propriei școli de muzică.

Miruna este un deschizător de drumuri pentru cei care vin din urmă, împărtășind din experiența ei și sfătuindu-i cu dragă inimă pe cei care vor să-i calce pe urme. Consideră că muzica te ajută să te dezvolți ca om, având oportunitatea de a cunoaște foarte mulți oameni. Aparițiile pe scenă contribuie direct la dezvoltarea încrederii în sine văzând că poți, că oamenii te admiră și te respectă, oferindu-ți un sentiment de stabilitate. Dar ca să ajungi acolo trebuie să meriți, iar pe asta o decide Dumnezeu, punându-ți frumusețe în glas: Nu ai ce să cauți în muzică fără talent. Mulți visează să devină cântăreți, dar nu se poate dacă nu ai talent. Munca e importantă, dar nu fără o bază de la mama natură.

Mândri de românca noastră, o vrem ajunsă acolo unde își dorește, urmărind-o din public cu ochi binevoitori și transmițându-i toată susținerea. Mult succes!

Gabriela Tăbăcaru


Publicat

în

, ,

de către