Semnal M – o trupă de renume și succes

“Văd, la fereastra ta târziu

O lumină și nu știu

De ești trează sau visezi…”

(Semnal M – Romanţă cu parfum)

Aceste versuri îmi răsună în căști, mă emoţionează și mă poartă pe aripile trecutului, undeva prin 1977,  când pe scena muzicală a poporului român avea să se nască o trupă de succes, apreciată și cunoscută pentru sensibilitatea și originalitatea ei unică. Iuliu Merca a înfiinţat această trupă rock. El s-a născut în 1948, dar moartea l-a răpit mult prea devreme, în 1999, din cauza unei probleme de sănătate.

 

 

 

 

 

 

Acesta a fost însă un mare muzician român, vocalist, chitarist, basist și compozitor de mare prestigiu, iar unul dintre cele mai mari merite, zic eu, este faptul că în 1977, împreună cu Ștefan Boldijar au decis să creeze trupa Semnal M, aceasta lăsându-ne însă o moștenire muzicală de excepție. Lansarea trupei a avut loc la Costinești, la Terasa Tineretului. În toamna lui 1977, a fost lansată piesa „Moara”, iar un an mai târziu, apare și primul album cu denumirea de: ”Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj-Napoca.”

Trupa Semnal M
Trupa Semnal M, cu Iuliu Merca

Inițial, trupa era compusă din oameni talentați precum: Iuliu Merca, Ștefan Beldijar, Octavian Popovici și Liviu Hrișcu, iar apoi, în locul lui Tavi Popovici, vine George Ciolac – un muzician  talentat și cunoscut la nivel internațional, iar în locul lui Liviu Hrișcu vine Ioan Moca.

Chiar dacă au apărut mai multe oportunități de relansare în Occident, membrii trupei au ales să rămână în România și să continue în același ritm cu concertele și lansarea de melodii.

Până  în 1980, de exemplu, au avut loc numeroase schimbări în formație: Dorin Ciobaca – la chitară, claviaturi și voce; Dorel Bota la chiatră, Constantin Salagean – percuție și voce, Paul Masgraș – pian, chitară, voce; Ștefan Nagy, Radu Pîrvu, Molnar Francisc și Iuliu Toca la tobe.

Schimbări în componența trupei au avut însă loc și în anii ce au urmat, însă celebritatea lor tot continua să rămână de necontestat. Odată cu piesa ”Mai avem multe de făcut” și cu venirea în trupă a lui Francisc Solomon în 1980, trupa s-a apropiat tot mai rapid de o altă nuanță a rock-ului.

Albumul „Cântece Transilvane” a devenit cunoscut până în Japonia, urcând tot mai mult în topuri și devenind un succes în acele timpuri, realizând un număr considerabil de aprecieri și vânzări.

În anul 1983, George Ciolac decide să părăsească trupa și se mută în Germania, în locul lui venind Dumitru Capușan la chitară, vioară și voce. Exact în perioada asta apar bine – cunoscutele piese „Tânăra dimineață”, „Spune-mi cine ești” și desigur „La fereastra ta.”

Și în anii ce au urmat, Semnal M s-a bucurat de succes și renume;  în 1989 este lansat albumul „Mari Succese”;  în 1994 are loc lansarea următoarelor melodii: “Hupupu”, „M-a vrăjit o stea” și „Nobody ask me”, cu ajutorul lui Jimi El Laco de la Nightclosers; iar în 1996 – CD – ul Povești la Gura Sobei. În anul 1998, grupul se înnoiește cu un membru la claviaturi, chitară, vioară, voce și percuție – Dan Cosma.

Ulterior, se alătură grupului și chitaristul Florin Ștefan.

O pierdere imensă are loc în 1999, la data de 27 iulie, când Iuliu Merca se stinge din viață la Costinești. Toți au suferit, inclusiv trupa căreia acesta i-a dat viață și nume. Chiar dacă a existat o perioadă incertă atunci, totuși membrii trupei au decis să nu-i stopeze existența.

Au urmat concerte in memoriam, lansarea albumului ”Ieri și Azi”, iar în prezent, după 30 de ani de muncă asiduă și activitate în muzică, Semnal M se pregătește să lanseze un album nou și chiar primul DVD.

Maria Bocicov