File de monografie – Prăjești

Prajesti_judetul_BacauPrăjești – un sat care, fără o monografie, fără o istorie împărtășită și fără un caracter cultural evidențiat,  s-ar pierde în noaptea timpurilor. Este un sat cu o „zestre” vastă, care merită a fi descoperită, cu oameni frumoși care păstrează încă îndelungatele tradiții populare. Existența acestei așezări se datorează celor care, plini de curaj si dorință, au luptat pe timp de război, au trăit aici și au muncit pentru a o îmbogăți și a o umple de frumusețe.

Situat in județul Bacău, Prăjești este atestat documentar de peste 500 de ani. Tezaurul material și spiritual al acestei zone a fost păstrat cu sfințenie, înțelepciune și responsabilitate. Greutățile prin care oamenii simpli dar cu suflet mare au trecut victorioși , lasă o amprentă puternică în istorie și determină contemporanii să păstreze cu respect portul, datinile, tradițiile și obiceiurile locului.

Profesorul Eduard Ștraub devine un autor remarcabil prin lansarea cărții „Comuna Prăjești, Județul Bacău  – file de monografie” în 2006. În urma unei documentații amănunțite, profesorul realizează o lucrare amplă, atent structurată, care pune în evindență laturi deosebite ale acestui sat. Îi marchează evoluția printr-un scurt istoric, pornind de la descoperirile arheologice, la luptele țăranilor pentru pământ  și ajungând la evoluția economică datorată acestor oameni ai locului.

Este, de asemenea, subliniată apariția școlilor, caminelor culturale, menționând faptul că încă din perioada feudală, există consemnări care arată că oamenii știau să citească, să scrie și să învețe la rândul lor și pe alții.

Deși administrația era mai slab organizată până în timpul domnitorului Alexandru Ion Cuza, printr-o Lege comunală, situația a început să se schimbe. Este atestat că indiferent de persoana care s-a aflat la conducerea satului, acesta a fost cârmuit cu responsabilitate și asumare.  În timp, au apărut Primăria, un drum județean, telefonia și în prezent se asigură buna funcționare a Complexului Muzeal si Grădinii Botanice din Prăjești, întemeiate și conduse de profesorul Paul Țarălungă.

Gradina-Botanica-Prajesti-Bacau

Sunt importante tradițiile? În mod sigur! Păstrează autenticitatea locului. Acestea prezintă o evoluție a tehnicilor folosite de săteni. Fiecare moștenea un obicei la care adăuga, la rândul lui, ceva nou. Tradițiile se referă la modul oamenilor de a trăi, la viața religioasă, munca în gospodărie și la cultivarea pământului. Au trecut prin timpuri grele precum războaie și foamete dar și prin vremuri de pace în care horele țărănești și balurile erau așteptate cu sufletul la gură.

Muzeul_Paul_Taralunga

Prăjești este un sat creștin, jumătate de religie ortodoxă cu Biserica Ortodoxă „Sfinții Voievozi” care datează din 1845, jumătate de religie catolică având o biserică de lemn construită în 1830.

Eduard Ștraub consemnează în cartea sa câteva portrete ale unor oameni care s-au remarcat de-a lungul timpului în această comunitate. Printre aceștia se numără Eugen P. Antica, un primar destoinic, stimat de săteni care a adus o contribuiție semnificativă satului. Binecunoscutul actor de film și teatru, Ernest Maftei care este mândria țării, tot de pe aceste meleaguri vine. Profesorul de biologie Paul Țarălungă este cel datorită căruia, Prăjești a devenit o zonă turistică, vizitată mai ales de turiști străini.

Datorită scrierilor, a monografiei lui Eduard Ștraub, istoria acestui sat a devenit cunoscută și importanța lui, recunoscută.

Elena Golai