„Negru pe negru pe negru pe negru” – Dany Madlen Zărnescu

Negru animal, negru cărbune, negru de anilină, negru de cerneală, negru de fildeș, negru de carbon, negru de fum, negru de lignit – sub coroana acestei nonculori pensula timpului și-a șters urma de vopsea pe pereții sufletelor adunate la umbra stelelor Carului Mare de pe cerul cultural băcăuan. Desăvârșită artistă, talent transpus și glorificat prin prisma ochilor și hotarelor de inimi ce îi duc dorul operei sale, Dany Madlen rămâne ceea ce Bacăul de azi nu va mai fi mâine fără ea: corifeu al artei și muza nopții.

20160420_160145

Doi îndrăgostiți: mama și fiica – Dany și negrul. De fapt, acestea se redefinesc și își dau viață una alteia reciproc, nemaiștiindu-se cine a fost cea dintâi.

Dacă negru, atunci Dany Madlen!

Pe 20 aprilie, frumos mijloc de primăvară, „Galeria Nouă” de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 12 a găzduit curcubeul din a cărui paletă Soarele – plasticiana Dany Madlen, printr-o textură ludică a visului real de-a-și zugrăvi cosmosul pe pământ – a răscolit în iubitorii de artă cu ajutorul tablourilor suspendate pe pereții sălii în așteptarea ochilor ce rădăcini au prins pe negrul care absorbise lumina, absorbise pe privitor.

Gheorghe Zărnescu

Absolut! Vernisajul „Dialog cu Dany Madlen” a pus în rame desene, cuprinzând colaje și sculpturi realizate de două perechi de mâini dibace ce aparțin unor suflete-pereche, soții Zărnescu. Contemplare și emoții – toate acestea în negru au prins viață. Artiști printre artiști, discipoli printre maeștri și pur și simplu admiratori și nostalgici după ceea ce plasticiana și graficiana a reușit spre a se deda completamente pe durata unei vieți de om: negru pe negru pe negru pe negru.

20160420_162327
Gheorghe Zărnescu, Dan Petrusca

Prieten al familiei, Mihai Chiuaru și-a exprimat plăcerea și emoțiile prin cuvinte, amintind despre frumusețea faptului de a o simți pe artistă alături, prin negru, acel negru născător de nebănuite culori, nuanțe și umbre.

„E și bucurie, și regret. E și viață, și moarte”. Expoziția a culminat cu frământări și amintiri ale trecutului, cu răscoliri în cuibul dragostei și al sufletului dăinuitor, înmuiat în culoare și expus. Expus ochiului și minții, cu riscul, minunatul risc, de a deveni lacrimă și de a nu fi șters vreodată de pe fața…iubitorului de frumos.

 

Lucrare realizată de Gheorghe Zărnescu
Lucrare realizată de Gheorghe Zărnescu

 

„Galeria Nouă”
„Galeria Nouă”

Maria Dicusar