Seara artiștilor la Centru de Cultură „George Apostu” din Bacău

Despre ce se poate vorbi în luna octombrie, mai ales când miezul acestei săptămâni autumnale, 14-17.10.2015, este consacrat Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu”? Cu siguranță despre Artă și nu numai! Căci nu se pot scurge aceste minunate zile fără a se aduna la un loc oameni frumoși, corifei ai vieții culturale băcăuane.

Zilele Centrului de Cultură "George Apostu" Bacău
Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău

Așa a fost și seara de 15 octombrie – o seară aparent obișnuită. Începând cu ora 16, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” s-a adunat lume multă, de salon, artiști plastici, care îmblânzesc piatra, ca Gheorghe Zărnescu, actori, profesori de la catedre, regizori, cântăreți, dar și îndrăgostiți de tot ce înseamnă cultură, veniți special să-și delecteze sufletele cu ambrozie.

A fost o seară obișnuită de octombrie, în care arta a guvernat, iar publicul spectator a fost martorul unui concert al Stelelor Carului Mare de pe cerul culturii românești. S-au decernat diplome, medalii aniversare cu ocazia a 25 de ani de la înființarea Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău.

Zilele Centrului de Cultură "George Apostu" Bacău
Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău

Gazda serii, actorul Geo Popa, directorul Centrului, a dat start serii cu ajutorul unui cvartet, alcătuit din patru instrumentaliști de excepție, iar garanția faptului că tot ce e mai frumos abia urmează au fost chiar melodiile formației. Sub frenezia acestora, muzica părea că-i poezie, iar poezia – un vechi tablou suspendat în timp. Sala începu să înflorească în plină toamnă sub culorile pline de substanță vitală așezate frumos pe pânză și înrămate în sufletele iubitorilor de artă adevărată. De pereții laterali ai sălii atârnau tablouri de arhivă ale marilor artiști din România, dar și din afara țării, incluse în Patrimoniul Național.

Decernarea diplomelor a fost un prilej pentru artiștii de peste Prut să parcurgă, cu tradiție, frumosul drum Chișinău–Iași–Bacău, fiind vorba de iluștri pictori și sculptori ca: Mihai Damian, Leonid Popescu, Mihai Prunea. De asemenea, printre artiștii de vază s-a numărat și cel ce „vine dintr-un loc care nu există” – așa cum însăși gazda serii l-a prezentat, Grigore Sultan, referindu-se la Transnistria.

Un oaspete deosebit de la Chișinău a fost sculptorul Ioan Grecu, un artist desăvârșit, unul care învie piatra, ba chiar o imortalizează prin opere de seamă, cum ar fi: Floarea dimineții, Sacrificiu în alb, Pasărea din noi, Capriciu în re-bemol major etc.

Zilele Centrului de Cultură "George Apostu" Bacău
Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău

Tot în seara de 15 octombrie l-am cunoscut pe unul dintre cei mai buni prieteni ai lui George Apostu, Constantin Marinel – cel cu care a împărțit foarte multe lucruri, chiar și spațiul locuibil. S-au răscolit amintiri, s-au reîmprospătat memorii, s-au reîntâlnit amici de condei și de suflet, toate acestea pentru a-l readuce pe maestrul Apostu printre ai săi.

De prilejul de a li se decerna medalia și diploma aniversară s-au bucurat și câțiva actori care activează la Teatrul Municipal „George Bacovia” din Bacău: Firuța Apetrei, Elisa-Noemi Judeu și Ștefan Ionescu.

La final, sub imperativul lui Geo Popa Țineți cultura în afara economiei de piață, Viorel Baltag a avut deosebita plăcere de a transmite emoții prin cântec, încheind seara spectaculos cu o melodie frumoasă.

Maria Dicusar