Arta lui Gheorghe Zărnescu – balsam pentru suflet

Eu am învățat să nu renunț la artă, să continuu să o explorez și să o savurez. Am învățat-o și pe ea să mă hrănească, să-mi asigure existența cu toate cele necesare și să mă și alinte, din când în când, ca să mă simt iubită.

Deja de câțiva ani încoace caut cu îndârjire oameni care să mă inspire și să-mi mențină vie speranța că arta nu a murit. Că mai există artiști care-și caută muza, care abia așteaptă se termine o lucrare și să o înceapă pe cealaltă. Și nu-mi ajunge doar unul. Vreau să cunosc mulți astfel de artiști, să mă conving că există o rețea ascunsă-n lumea asta de care știu doar ei. Și comunică între dânșii, telepatic, precum delfinii. Că există o conexiune. Și tare vreau să pătrund în rețeaua asta și să fac parte din ea.

Ieri am cunoscut un astfel de om dintr-o astfel de rețea: Gheorghe Zărnescu, sculptor, dar și pictor. Este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, în prezent activând la Bacău, ca artist plastic, dar și profesor la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din urbea lui Bacovia. Artistul consideră că ar fi mult prea trist dacă s-ar limita doar la sculptură, de aceea se orientează și spre pictură și artă fotografică. Dacă există potențial, nu trebuie inhibat, ci stimulat și crescut.

Ei bine, la Galeria de artă „DANA”, în data de 07.06.2017, Gheorghe Zărnescu și-a expus lucrările, iar noi, eu și colegele mele din echipa EduSoft, le-am admirat și l-am tot buimăcit cu întrebări.

Echipa EduSoft alături de artistul plasitic Gheorghe Zărnescu

A fost o atmosferă caldă, primitoare, liniștită și în care domina armonia. Eram amețită de atâtea sculpturi și picturi, încercând să le definesc cumva și să le găsesc și sensul. Mai greu a fost să intuiesc și motivul unor astfel de lucrări. M-am convins, încă o dată, că existența unui artist este mult mai profundă decât pare. Aparențele înșeală, iar Gheorghe Zărnescu ne-a demonstrat asta prin lucrările sale. De ce? Pentru că nu sunt doar niște lucrări. Sunt exprimări, trăiri, amintiri. Munca oricărui artist este completată de ceva din viața sa. Altfel, aceasta ar fi goală, fără nici o semnificație care ar putea fi analizată și explicată.

Arta lui Gheorghe Zărnescu combină cotidianul cu neobișnuitul, transformându-l pe cel dintâi în ceva unic, frumos și de admirat. Putem urmări banalitatea zilnică metamorfozată în ceva sublim, extraordinar, purtând o simbolistică uimitoare.

Maria Bilașevschi, critic de artă, susține că Gheorghe Zărnescu articulează un nou limbaj, chiar o nouă scriere, prin comprimarea unor sensuri aparent antitetice, decontextualizează obiectul și transformă stereotipul, atacă înțelesul simbolului înrădăcinat în memoria colectivă. Sculptorul a afirmat că nu are nici o lucrare pe care să o favorizeze. Atunci când lucrează la o sculptură, aceea îi place cel mai mult, după care începe alta, procesul repetându-se. Aproape niciodată nu are o idee bine stabilită dinainte, inspirația vine la moment și, de obicei, în așa cazuri, rezultatele sunt excepționale.

Vizitează și tu expoziția lui Gheorghe Zărnescu! Pentru că arta nu cere prea multe cuvinte. Nu poți exprima în scris ceea ce vezi, este dincolo de posibilitățile umane. Este mult prea complicat să explici ceea ce simte sufletul tău în fața unor sculpturi sau picturi pe care încerci să le înțelegi. Aș spune că se zbate, că luptă, că încearcă să răzbată. Dar, până la urmă, va trebui să te convingi singur. Pe lângă lucrări vei putea savura și familiaritatea și ospitalitatea Galeriei de artă „DANA”, care arată ca o căsuță primitoare, cu grădină, flori și plină de individualitate.

Mihaela Guțu