„Știi că tocmai ai terminat de citit o carte bună, dacă după ce ai întors ultima pagină, te simți ca și cum ai fi pierdut un bun prieten.” – Paul Sweeney
Evenimentele culturale, la care am ocazia să particip, mă fac de fiecare dată să-mi reamintesc că cuvântul n-a fost și nu va fi detronat niciodată, de nimeni și nimic, de pe altarul năzuințelor noastre. El rămâne veșnica măsura a tuturor lucrurilor. Căci, precum ne vorbește și Biblia: „La început a fost Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.”
Pe bună dreptate, forța cuvântului e infinită, cuvântul ne dă aripi, ne face să colindăm pe aripile visării, zări imposibil de cuprins. Dar, tot el, Cuvântul, ne poate arunca toate aspirațiile în temnița singurătății.
Zilele trecute, toți împătimiții de hrană spirituală aleasă, bineînțeles e vorba de lectură, au avut ocazia să fie părtași la o întâlnire de suflet, cu inegalabilii îmblânzitori ai cuvântului, Aurelian Silvestru și Iulian Filip.
[timed-content-client show=”00:05:500″ hide=”00:20:2000″]Dacă vrei să scriem ceva frumos şi despre tine, afacerea ta sau evenimentul organizat de tine, contactează-ne aici.[/timed-content-client]
Această întâlnire a fost posibilă, datorită proiectului inițiat de directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” din Chișinău, care a lansat Campania de promovare a Lecturii Copiii Moldovei citesc o carte”. Acestă minunată Campanie este deja la a 4-a ediție și se bucură de un real succes și entuziasm din partea cititorilor.
Cartea, care în acest an a fost propusă spre lectură tuturor celor însetați de slove calde și dulci, este „Și tu ești singur?”, romanul scriitorului, psihologului, publicistului și pedagogului, Aurelian Silvestru.
În cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului Cărții și al Lecturii, 2015, coordonat de autoarea proiectului, Vera Osoianu, care se desfășoară în perioada 1 august-11 septembrie, îndrăgiții autori au fost invitați la Telenești, Republica Moldova, pentru a participa la o întâlnire de suflet cu cititorii. Această întâlnire s-a desfășurat în incinta Bibliotecii Publice „Vasile Alecsandri” Telenești.
Pentru început, gazda, în frunte cu doamna, Maria Furdui, șefa Bibliotecii Publice „Vasile Alecsandri” Telenești, a semănat în jur o atmosferă relaxantă, apoi ne-a purtat pașii pe urmele personajelor romanului lui Aurelian Silvestru, de mână cu poezia pentru copii a lui Iulian Filip. Cel care ne-a prezentat la eveniment, cartea „Portul din poartă”.
Scriitorii au avut satisfacția de a-și vedea textele înflorind pe buzele copiilor, cu ardoare și vitalitate. S-au scăldat în ropote de aplauze și au fost felicitați pentru munca, pe care o depun la Curtea Domnească a Cuvântului. Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost cel în care copiii au putut să-și expună întrebările, care i-au măcinat până acum, atât în legătură cu personajele cărților, cât și întrebări legate de proveniența izvorului, din care acești doi mari promotori ai frumosului scris își alimentează spiritul creator.
În cadrul evenimentul nu au lipsit invitații, care și-au expus părerea despre aceste cărți, strigând toți la unison că, într-adevăr: Iubirea este unica cetate în care se merită să mori (citat preluat din romanul „Și tu ești singur?” al domnului Aurelian Silvestru).
Ne-am înfruptat, metaforic spus și din Plăcințelele cu mărar ale domnului, Iulian Filip, și tare ne-am mai amuzat ascultând pățania celor doi melci, care au vrut să se bată, pe care autorul, nu numai că ne-a recitat-o, dar ne-a și înscenat-o.
Și fiindcă romanul „Și tu ești singur?” poate fi privit ca un omagiu adus celor în stare să depășească singurătatea și durerile ei aferente și tot ea e cea care ne cauzează tensiunea psihologică. Doctorul de suflete însingurate, Aurelian Silvestru, ne-a oferit, elixirul Iubirii, ca remediu pentru solitudine și toate efectele ei nefaste. Tot el afirma, că „Două lucruri ne trebuie pentru fericire, o dragoste și o vocație-ambele adevărate”.
Vă îndemn și eu să lăsați iubirea să fie leacul vindecării sufletești și tot ea să vă fie calea tuturor începuturilor, și puntea salvatoare. Să vă trăți poveștile ca în poeziile lui Iulian Filip, alergând la braț cu poznele copilărești, mâncând plăcințele cu mărar și certând rochița că n-a spălat fetița.
Citiți și descoperiți creația celor doi autori de seamă ai literaturii noastre române, care este asemeni unei cunune de mărgăritare, veșnic înflorite, pe creștetul patrimoniului național. Căci, de ce am fi doar noi privilegiații care să-și alinte inima cu slove rupte de pe buzele îngerilor?
Citiți mult, citiți cu nesaț și descoperiți autorii basarabeni, creațiile cărora, cu siguranță vă vor lăsa urme adânci în gânduri și vă vor mângâia sufletul, atingându-vă cele mai sensibile coarde ale inimii.
Cristina Morari