Ce poate fi mai frumos decât o seară petrecută printre unele dintre cele mai reprezentative nume ale culturii orașului Bacău?
Vineri, 11 decembrie, la invitația domnului profesor Gheorghe Zărnescu, am fost prezentă, împreună cu colega Cristina Croitoru, din cadrul Asociaţiei EduSoft, la lansarea a două cărți de poezii persane ,,Să dăm crezare începutului de anotimp rece’’, de Forugh Farrokhzād și ,,Rubaiate’’, de Omar Khayyām, traduse de profesorul Gheorghi Iorga care, după debutul ca poet si publicist, s-a remarcat ca traducător de limba persană în limba română. Acesta mărturisește că pasiunea pentru limba persană s-a născut în timpul studiilor în Iran la Facultatea de Limbă și Literatură Persană a Universității Teheran.
Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Centrului de Cultură ,,George Apostu’’, gazda evenimentului, actorul și totodată directorul acestui emblematic loc de cultură, domnul Gheorghe Popa, a înmânat diplome și medalii personalităților remarcante ale Bacăului, oamenilor care de-a lungul timpului, prin munca si pasiunea lor au contribuit la îmbogățirea si promovarea culturii în orașul nostru, și nu numai.
De-a lungul serii au luat cuvântul Vasile Spiridon, Adrian Jicu, Constantin Dram şi Carmen Mihalache, care ne-au condus prin discurs în fascinanta lume a poeziei persane, îndeosebi a poeziilor lui Forugh care se revoltă împotriva tradiţiilor si egoismului bărbaţilor iranieni și care nu se luptă numai cu proprii demoni, ci și cu prejudecățile unei lumi patriarhale pentru care ea, artista care spunea lucrurilor pe nume în public, era o proscrisă.
Seara a fost presărată cu momente de citire a unor fragmente din cărțile mai sus menționate şi momente muzicale ale cvartetului Fagottissimo.
A fost o deosebită plăcere să mă aflu printre oamenii de seamă a culturii băcăuane, să asist la momente atât de frumoase și să adun informații atât de prețioase.
Paula Turnea