Dramaturgi ai literaturii universale şi româneşti

Ibsen Henrik Ibsen (n. 20 martie 1828 – d. 23 mai 1906) este catalogat ca cel mai important autor în literatura norvegiană și unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii universale. Abordarea sa inedită în dramaturgie va deveni un punct de referință  în literatura mondială. Situația financiară a familiei s-a înrăutățit după nașterea lui Ibsen, iar depresia care i-a cuprins pe cei doi părinți îl va determina pe Ibsen să se avânte în forfota vieții la vârsta de 15 ani. Devine ucenicul unui farmacist și începe să scrie scurte povestiri. În 1849 publică prima sa operă, drama Catilina, a cărei versificație a fost influențată de stilul shakespearian. Citește mai mult aici…

george-bernard-shaw- George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856 – d. 2 noiembrie 1950), considerat unul dintre cei mai iluștri dramaturgi ai literaturii engleze, după William Shakespeare, s-a afirmat ca dramaturg, critic literar și publicist. Născut în Irlanda într-o familie modestă, Shaw pleacă la Londra în 1876, urmărind o carieră în literatură și publicistică. Se implică în viața politică, scriind articole ironizatoare pe teme sociale și politice, iar în 1844 înființează Fabian Sociey (Societatea Fabienilor). Tot în același an publică Un socialist individualist, iar în următorii ani va publica romanele Profesiunea lui Cashel Byron, Dragoste printre artiști. Citește mai mult aici…
Strindberg August Strindberg (n. 22 ianuarie 1849 – d. 14 mai 1912), de origine suedeză, s-a remarcat în teatrul național și în literatura universală prin maniera sa originală de a crea personaje în situații inedite. Ca dramaturg, romancier și nuvelist a încercat să împletească în scrierile sale aspectele psihologice cu elemente de naturalism, conferind literaturii o nouă construcție dramatică, care a contribuit la înfățișarea unei drame expresioniste. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea a creat o paletă variată de opere  ce i-au conferit o notaritate de nestrămutat. Citește mai mult aici…
Vasile_Alecsandri Vasile Alecsandri este considerat fondatorul unei noi viziuni în artă, politică și societate, printr-o manieră artistică inedită, reușind să facă tranziția între gnerația veche și cea nouă. Elena Cozoni, mama scriitorului, era de origine greacă, iar tatăl, Vasile Alecsandri, om de casă al logofătului Iorgu Iordan, ispravnic de Bacău, după o ascensiune în plan social, ocupă rangul de vornic. Într-o perioadă nefavorabilă clasei burgheze în plan politic, mulți boieri se refugiau fie la Chișinău, fie în Bucovina, fie luau drumul munților și al codrilor. În această situație se află și familia Alecsandri, care alege să se retragă pe meleagurile băcăuane. Citește mai mult aici…
Ion_Luca_Caragiale_-_Foto03-236x300 I.L.Caragiale (n. 1852 – d. 9 iunie 1912), voce rezonantă a culturii române,  se numără printre cei mai de seamă scriitori ai literaturii noastre naționale, datorită activității sale intense ca dramaturg, nuvelist, poet, director de teatru, ziarist dar și comentator politic.S-a născut în satul Haimanale, în județul Prahova, localitate care astăzi îi poartă numele, într-o familie respectabilă în vremurile acelea; tatăl, Luca Ștefan Caragiale de profesie avocat, iar mama, Ecaterina Chiriac, urmașă a unei familii de origine greacă. Primele studii le urmează la Biserica “Sf. Gheorghe”, la Școala Domnească din Ploiești, ulterior absolvind Liceul “Sfinții Petru și Pavel”. Urmează Conservatorul de Artă, însă este nevoit să renunțe și ocupă funcția de copist la Tribunalul Prahova. Citește mai mult aici…
Ionescu Eugen Ionescu (fr. Eugène Ionesco), protagonist al teatrului absurdului,  s-a născut pe 26 noiembrie 1909, la Slatina, în județul Olt (în nenumărate rânduri menționa că este născut în 1912, an al trecerii în neființă a lui I. L. Caragiale).Pe când avea doar doi ani, familia părăsește România și se stabilește la Paris.  Franța va deveni leagănul copilăriei lui Ionescu alături de mama sa, Marie – Thérèse și de sora Marilina. Tatăl îi părăsește în 1916 (momentul intrării României în război), pentru a se întoarce în România și a se înrola în armată.  Citește mai mult aici…