6 mai – Ziua internațională fără dietă

Ziua internațională fără dietăZiua internațională fără dietă este o sărbătoare anuală menită să crească stima de sine și acceptarea propriului corp în rândul persoanelor de toate vârstele. Aceasta urmărește să ofere compasiune tuturor care au suferit deja de pe urma regimurilor alimentare drastice sau de pe urma comentariilor răutăcioase din partea celorlalți. De asemenea, această sărbătoare își propune să răspândească conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos în detrimentul dietei.

Uită-te în oglindă și spune-mi exact de câte ori te-ai criticat? Pentru un colăcel care se află unde nu trebuie, sau pentru un pic de celulită, sau pentru șolduri prea late, posterior rotunjit, sau știu și eu, brațe insuficient de ferme? De câte ori te-ai urât pentru că nu ai forme perfecte, sau talia subțire, sau alte și alte defecte.

Lasă-mă să-ți spun ceva ce multe femei cred eu că au nevoie să audă cu adevărat. Ești perfectă așa cum ești! Ești frumoasă, tânără, și cel mai important, sănătoasă! Un detaliu extrem de subestimat și care ajunge să fie apreciat atunci când lipsește. Nu lăsa răutățile celor din jur să te afecteze, și mai ales să te determine să renunți la identitatea ta, și la sănătate pentru mulțumirea lor. Ei nu vor fi mulțumiți niciodată, iar tu, dragă femeie specială, vei ajunge un pion care luptă încontinuu contra timp și contra lumii!

Dieta, monstrul tuturor frustrărilor. Sursa nemulțumirilor, lupta continuă cu standardele absurde fixate de societate și modelele acestora. În anul 1992, cineva a decis să pună piciorul în prag, aceste obiective absurde deja făcuseră victime în rândul reprezentantelor sexului frumos. Mary Evans Young, o feministă convinsă de origine britanică, a trecut printr-o experiență groaznică încă din adolescență, suferind de anorexie, boală apărută în urma dietelor drastice care, în mod evident au avut consecințe grave asupra trupului său.

Mary Young a fost plinuță de mică iar atacurile colegilor la adresa corpului ei au lovit adânc în stima de sine, determinând-o să recurgă la gesturi radicale pentru pierderea în greutate. Mary Young a militat pentru înființarea acestei sărbători pentru a susține persoanele de pretutindeni care sunt victime standardelor de frumusețe ale societății. Frumusețea vine în toate formele și culorile! Același lucru a crezut și ea și propune ca prin această zi internațională fără dietă să susțină femeile pentru a le crește stima de sine, astfel încât să nu-și piardă identitatea în defavoarea acestor standarde absurde.

Nu spunem că obezitatea este în regulă și că ar trebui să te indopi cu junk food, ci spunem că nu ar trebui să faci din corpul tău un cobai și să-l supui multiplelor chinuri doar de dragul de a oferi mulțimii un standard de aprobat. Trupul tău este prietenul tău de bază în această lume, și așa cum el luptă cu factorii externi la care îl supui zi de zi, și tu la rândul tău trebuie să te îngrijești de el îndeaproape. Cu cât ai grijă de el cu atât îl păstrezi pe termen îndelungat.

Participând la această sărbătoare, indivizii militează pentru eliminarea stereotipurilor și modelelor greșite de frumusețe. Ziua internațională fără dietă sărbătorește acceptarea de sine îndiferent de forma corpului și numărului de kilograme, acceptarea diversității siluetelor feminine și nu numai. Tot astăzi încurajăm adoptarea unui stil de viață sănătos în locul dietei și promovăm încrederea în efectele pe termen lung în detrimentul efectului aproape imediat al dietelor. Astăzi sugerăm ca măcar în decursul acestor 24 de ore să uităm de grija kilogramelor în plus și să ne bucurăm de ce avem, cum ar fi un spirit liber, un corp sănătos, poftă de viață, tinerețe!

Diana-Elena Melinte