Ceasul intern care ne conduce – Prieten sau dușman?

Ceasul internNu mai este nici un secret că majoritatea organismelor inclusiv omul, sunt supuse unui anumit ritm, dictat de către ceasul intern. Cronobiologia cercetează aceste procese.

Catastrofe care nu pot fi uitate: cel mai mare accident nuclear cunoscut a fost explozia de la 26 aprilie 1986, în jurul orei 1,23 de la centrala Cernobîl din Ucraina. În centrala nucleară de la Three Mile Island, lângă Harrisburg, în Statele Unite ale Americii, la 28 martie 1979, la ora 4.01, cade sistemul de răcire. Emisia accidentală a unui nor de metilizocianat din Uzina de la Union Carbide, care omoară 2500 de locuitori ai localității Bhopal din India, se produce la 3 decembrie 1984 la ora 0:15.

Toate trei catastrofele au fost consecința unor erori umane. N-a fost o întâmplare faptul că acestea s-au petrecut în orele nopții, căci în acel răstimp omul este deosebit de neatent și comite cele mai mari greșeli.  În intervalul cuprins între miezul nopții și ora 6 dimineața, atenția oamenilor scade drastic. Chiar și cel mai bun muncitor poate să comită greșeli stupide. Cercetătorii sunt în unanimitate de părere că ființa umană este cauza reală a acestor catastrofe. Corpul omenesc nu este în egală măsură în orice moment al zilei, nu funcționează mereu în același mod. El este tributar anumitor ritmuri care se repetă cu regularitate și care sunt, evident, comandate de anumite ceasuri.

Între timp, cercetătorii au identificat la aproape toate ființele nenumărate asemenea ceasuri – iar acestea dirijează aproape toate procesele vitale. Aceste ceasuri ticăie asemănător bătăilor inimii, uneori în ritmul secundelor dar pot avea și un ritm zilnic sau chiar sezonier. Tactul poate fi imprimat de factori externi ca și interni, pe care-i numim indicatori de timp, unele ceasuri neputând fi reglate deloc, altele doar greu, iar altele foarte ușor.

morning person

Un deosebit interes îl prezintă ceasurile care reglează ritmul cotidian al omului. Psihologul german Jurgen Aschoff a făcut un experiment – cheie în anii 1960. Acesta a ținut sub observație un număr de subiecți care s-au angajat voluntar să locuiască timp de 4 săptămâni într-un buncăr subteran, fără a beneficia de lumina zilei. Aici, ei n-au dus lipsă de absolut nimic, dar nu aveau nici un indiciu temporal.

Rezultatul? Persoanele testate au prezentat un ritm zilnic aproape normal, dar pentru ei, ziua dura, în medie 25 de ore. A reieșit astfel că în corp există un cronometru și că, în absența luminii zilei, ceasul intern funcționează ceva mai lent.

În urma experimentului se ridică, firește, problema palpitantă referitoare la sediul acestui ceas si la diferitele rotițe care-l fac să ticăie. Între timp, aceste secrete au fost, și ele, descoperite, cel puțin parțial. Cea mai mare importanță o are în acest caz o formațiune de mărimea unui bob de orez, situat în creier. Este plasat aproximativ la înălțimea bazei nasului, în spatele ochilor, deasupra încrucișării în formă de X a celor doi nervi optici. De aceea, numele său este Suprachiasmatis nucleus, adică nucleul de deasupra chiasnei.

Cercetătorii denumesc această zonă, pur și simplu, SCN.

Există oameni diurni și oameni nocturni, denumiți ciocârlii și bufnițe. Astfel ciocârliile nu au nevoie dimineața de un ceas deșteptător, se trezesc cu poftă de mâncare și, încă de la primele ore ale zilei se pun pe treabă. Bufnițele tipice sunt aproape contrariul acestora și, de multe ori, adevărați fluturi de noapte, care abia spre prânz se pun în mișcare.

Bineînțeles acest lucru se poate schimba în timp, influențat de programul de lucru și activitățile derulate de persoana în sine. Dacă o persoană nocturnă se pune în mișcare dis de dimineață, în timp acesta devine diurn. Același principiu se aplică și la persoanele diurne.

Ceasul interior poate fi alterat doar în condiții de schimbare de fus orar drastică pe o perioadă îndelungată de timp.Datorită confuziei legată de încadrarea în timp, se pot instala stări de oboseală, randament diminuat, tulburări de somn și alte fenomene.

Dacă simți că nu dai randament așa cum ar trebui, acest lucru poate să însemne că nu respecți ritmul natural de 24 de ore din corp. Mai jos sunt indicate maximele și minimele din organism în decursul celor 24 de ore.

  • 4:00 – Organismul este la minimul de randament, este momentul celei mai accentuate neputințe.
  • 5:00 – Nivelul melatoninei în sânge scade, corpul începe să elibereze hormonii activanți.
  • 6:00 – Tensiunea, pulsul și temperatura corpului cresc; la această oră se înmulțește numărul de infarcturi.
  • 7:00 – Sensibilitate maximă la durere. Reumaticii suferă acum cel mai mult. Corpul este deosebit de sensibil la frig.
  • 8:00 – Corpul este invadat de hormoni sexuali, apetitul sexual atinge cota maximă.
  • 9:00 –  A sosit momentul pentru munca dificilă.
  • 10:00 – Inima și circulația suportă cel mai bine efortul, capacitate optimă de concentrare.
  • 11:00 – Randamentul începe să scadă.
  • 12:00 – Producția de acid gastric crește, dar scade secreția de bilă.
  • 13:00 – Organismul atinge cota minimă de randament. Este momentul potrivit pentru siestă.
  • 14:00 – Simțul gustativ și cel olfactiv ating punctul culminant, sensibilitatea la durerea este redusă. Moment indicat pentru vizita la stomatolog.
  • 15:00 – Timpul ideal pentru învățat, întrucât memoria de lungă durată are o mare capacitate de asimilare.
  • 16:00 – Temperatura corpului, tensiunea și pulsul ating valori maxime. Bună capacitate de reacție. Timp indicat pentru sport.
  • 17:00 – Proasta dispoziție și deprimarea sunt în creștere.
  • 18:00 – Corpul începe să se regenereze. Disponibilitatea de compromis este mare. Reacțiile alergice sunt acum foarte violente.
  • 19:00 – Cel mai potrivit moment pentru activități manuale.
  • 20:00 – Capacitatea de apărare a sistemului imunitar scade, riscul la infecții crește.
  • 21:00 – Simțul olfactiv și cel gustativ sunt pregătite pentru domeniul culinar.
  • 22:00 – Corpul obosește. Este timpul de mers la culcare.
  • 23:00 – Adesea, la gravide încep durerile.
  • 24:00 – Capacitatea de concentrare este foarte redusă, pericolul de accidente este în creștere.
  • 1:00 – Majoritatea organelor își cruță forțele, în schimb ficatul lucrează activ.
  • 2:00 – Cel mai mare calm. Tensiunea, pulsul și temperatura corpului sunt la nivelul cel mai coborât.
  • 3:00 – Profunzime sufletească, acum se înmulțesc cazurile de suicid.

Firește, bioritmul nu este același la toți oamenii, aici mai intervine și ereditatea. Nevoia de somn de exemplu, diferă de la o persoană la alta. Cunoscând aceste lucruri acum, ce schimbări ai de gând să faci în rutina de zi cu zi?

Diana-Elena Melinte

 


Publicat

în

, , ,

de către