Suferinzii de boli incurabile ar trebui să aibă acces la medicamente neaprobate?

medicamenteBolile incurabile, un necaz care fură zâmbetul și speranța din suflet a oamenilor năpăstuiți. Nici nu-mi pot imagina oroarea de pe fețele bieților pacienți atunci când li se comunică decizia finală și când sunt rugați să spere la o minune.

În ultimii ani, industria farmaceutică s-a dezvoltat incredibil de mult, atingând cote impresionante. Există medicamente pentru orice și oricine. La ora actuală există multe medicamente netestate în fabricile de medicamente care nu au apărut încă pe piață datorită faptului că acestea trebuie să treacă prin ani de experimente și teste până să poată fi aprobate și puse pe piață.

Atunci când te afli într-un stadiu terminal al unei boli incurabile, singurul lucru de care nu dispui este timpul. Viața ta devine o cursă contra timp.

Anumite medicamente ar putea reda speranța de viață a pacienților, cu riscuri existente bineînțeles, dar dacă pacienților li s-ar explica riscurile existente? Aceștia ar putea avea parte de ameliorări vădite, poate chiar vindecări miraculoase.

Aceste resurse ar putea reda pozitivitate în sufletul pacienților, lucru care i-ar ajuta în lupta lor cu boala. Este bine să nu-ți pierzi speranța, optimismul ajută enorm în lupta cu boala, de asta există și pastile cu efect placebo, dacă creierul crede că se va vindeca, atunci acesta este deja un pas în favoarea vindecării. Dacă starea generală a pacientului este negativă, cu credința fermă că nu mai există scăpare, atunci starea generală se va înrăutăți chiar, mergând cu pași repezi spre momentul final.

Administrarea medicamentelor neaprobate încă ar constitui un factor important în aprobarea lui. Reacția organismului constituie material solid de cercetare și îmbunătățire, lucru care în timp ar putea duce la medicamente cu mult mai eficiente decât cele existente pe piață.

Un alt argument în favoarea pacienților ar fi că medicamentele neaprobate ar fi la prețuri foarte reduse sau chiar gratuite, din cauza faptului ca nu sunt existente pe piață încă, nu li se poate percepe un preț fix.

Pacienții ar putea fi vindecați fără a suporta cheltuieli inimaginabile. De altfel mulți oameni nu supraviețuiesc bolilor incurabile datorită lipsei de resurse financiare.

Pe de altă parte, acest lucru vine la pachet și cu posibile efecte negative. Medicamentele care nu au fost testate suficient pot avea efecte adverse grave, ducând la înrăutățirea stării pacientului, infecții și altele. De cele mai multe ori, atunci când pacienții acceptă un astfel de tratament speră la o vindecare miraculoasă fără a lua în considerare anumite consecințe grave pe care le-ar putea suferi ulterior.

Medicii ar trebui să le monitorizeze starea în permanență pentru a fi la curent cu toate reacțiile pacientului la acele medicamente, și pentru a putea să oprească tratamentul la timp în caz de repercusiuni.

De asemenea, reacțiile negative la medicamente ar putea afecta grav imaginea acelui medicament, iar în timp și încrederea în medicamente. Lucru puțin probabil să se întâmple, dar nu imposibil. Avem nevoie ca pacienții să beneficieze de efectele vindecătoare ale medicamentelor, nu de efecte adverse, avem nevoie ca aceștia să nu-și piardă speranța în tratamente, iar ca acest lucru să nu se întâmple, problema ar trebui tratată cât mai delicat cu putință.

Diana-Elena Melinte