Sculptorul care a refuzat să îi facă bustul lui Nicolae Ceaușescu. Este creatorul cunoscutei tabere de sculptură ”Măgura”

Gheorghe Coman s-a născut pe 8 septembrie 1925  la Ploiești și a fost un sculptor român, absolvent al Institutului de Artă „Nicolae Grigorescu”-București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

A trăit la Ploiești, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici de pe meleagurile prahovene. Lui i se datorează celebrul bust al lui Caragiale din centrul Ploieștiului.

Sculpturile sale, dedicate reprezentării unora dintre cele mai mari figuri ale istoriei și culturii naționale, ca și decorării spațiului urban, monahal, turistic, sunt expuse în Ploiești, Buzău, Târgoviște.

A fost creatorul și animatorul vestitei tabere de sculptură ”Măgura”, de la mânăstirea Ciolanu (Buzău), printre primele de acest gen din România, inițiativă care a avut un larg ecou și peste hotare. A pus la punct acest proiect împreună cu ziaristul Paul Lampert de la România liberă. Între 1970 și 1985 a participat la toate 16 ediții ale taberei.

Membru fondator al Uniunii Artiștilor Plastici

Gheorghe Coman s-a remarcat, de asemenea, printr-un gest de mare probitate morală, refuzând o comandă foarte promițătoare sub raport pecuniar, de a prezenta figura dominantă a așa-numitei ,,epoci de aur” – Nicolae Ceaușescu –, lucrare preluată ulterior de alt sculptor.

După 1989 a desfășurat și o susținută activitate publicistică. De amintit este și faptul că, 1950, a fost unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), iar în 1951 șu 1968 a condus filialele de la Ploiești și Buzău. Începând din 1949, a participat la aproape toate expozițiile anuale, bienale și trienale organizate la București, precum și la expozițiile colective organizate pe plan local.

Gheorghe Coman a avut și trei expoziții internaționale, la Praga (1962), Varșovia (1970) și Aberdeen (Scoția)-1992. Pentru activitatea sa, cunoscutul sculptor a fost răsplătit cu numeroase premii și distincții, dintre care amintim premiul I pentru sculptură al UAP (1965), Ordinul Meritul Cultural (1971), premiul pentru artă monumentală al UAP (1976) și Ordinul și Medalia Meritul Cultural în grad de comandor categoria C (2004).

Ștefan Domnițeanu