Pictorul român ostragizat de comuniști care a pictat palatele regale și a renovat catedrala ortodoxă din Chișinău

Nicu Enea s-a născut pe 28 mai 1897  și a fost un mare pictor român, cu o activitate impresionantă între cele două războaie mondiale, chiar dacă aceasta nu este foarte cunoscută. A avut un destin tragic, fiind ostragizat și eliminat din viața artistică de regimul comunist.

S-a înscris inițial la Școala de Arte Frumoase din București (1921), pe care a frecventat-o cu intermitențe, mergând la cursurile ținute de George Demetrescu Mirea.  Nicu Enea a preferat apoi să studieze la Academia liberă de Pictură, unde țineau cursuri Jean Alexandru Steriadi, Gheorghe Petrașcu și Arthur Verona.

În 1934 a reprezentat România la Expoziția Internațională de Pictură la Paris, unde a primit un premiu meritoriu: medalia de argint pentru lucrarea „Elvira”- un portret al soției sale. În 1937, pictorii Nicu Enea și Ion Diaconescu au pus bazele Pinacotecii Municipale din Bacău.

În anii ’40 a primit comanda de a picta palatele regale. Doi ani mai târziu a fost desemnat să renoveze catedrala ortodoxă din Chișinău După 1945, comuniștii l-au acuzat că fost prea apropiat de Casa Regală și l-au îndepărtat din viața artistică.

A trăit mulți ani în Bacău, unde a realizat pictura bisericii sfinții Voievozi din cartierul CFR și pictura cupolei Teatrului Bacovia. A decedat pe 16 septembrie 1960 și fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Bacău. Tot la Bacău a fost înființată Casa memorială ”Nicu Enea” prin donația soției saleiar strada pe care se află casa îi poartă numele.

Pe 16 septembrie 2015, când s-au împlinit 55 de ani de la moartea marelui pictor, în Bacău a fost vernisată o expoziție retrospectivă cu peste 100 de lucrări ale pictorului Nicu Enea, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Bacău. Tot atunci a fost lansat oficial și albumul ”Nicu Enea”, care are 300 de pagini și conține și lucrări din alte muzee și colecții particulare.

Citește și  Pictorul inițiat în arta fotografică de Constantin Brâncuși. A creat picturi însoțite de versuri

Ștefan Domnițeanu