Nicu Enea s-a născut pe 28 mai 1897 și a fost un mare pictor român, cu o activitate impresionantă între cele două războaie mondiale, chiar dacă aceasta nu este foarte cunoscută. A avut un destin tragic, fiind ostragizat și eliminat din viața artistică de regimul comunist.
S-a înscris inițial la Școala de Arte Frumoase din București (1921), pe care a frecventat-o cu intermitențe, mergând la cursurile ținute de George Demetrescu Mirea. Nicu Enea a preferat apoi să studieze la Academia liberă de Pictură, unde țineau cursuri Jean Alexandru Steriadi, Gheorghe Petrașcu și Arthur Verona.
În 1934 a reprezentat România la Expoziția Internațională de Pictură la Paris, unde a primit un premiu meritoriu: medalia de argint pentru lucrarea „Elvira”- un portret al soției sale. În 1937, pictorii Nicu Enea și Ion Diaconescu au pus bazele Pinacotecii Municipale din Bacău.
În anii ’40 a primit comanda de a picta palatele regale. Doi ani mai târziu a fost desemnat să renoveze catedrala ortodoxă din Chișinău După 1945, comuniștii l-au acuzat că fost prea apropiat de Casa Regală și l-au îndepărtat din viața artistică.
A trăit mulți ani în Bacău, unde a realizat pictura bisericii sfinții Voievozi din cartierul CFR și pictura cupolei Teatrului Bacovia. A decedat pe 16 septembrie 1960 și fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Bacău. Tot la Bacău a fost înființată Casa memorială ”Nicu Enea” prin donația soției sale, iar strada pe care se află casa îi poartă numele.
Pe 16 septembrie 2015, când s-au împlinit 55 de ani de la moartea marelui pictor, în Bacău a fost vernisată o expoziție retrospectivă cu peste 100 de lucrări ale pictorului Nicu Enea, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Bacău. Tot atunci a fost lansat oficial și albumul ”Nicu Enea”, care are 300 de pagini și conține și lucrări din alte muzee și colecții particulare.
Ștefan Domnițeanu