Sculptorul român care a creat capul lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, considerat cel mai mare simbol al creștinismului din lume

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați în 1892  și a fost un sculptor român cunoscut pentru crearea capului lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, devenit cunoscut apoi ca cel mai important simbol al creștinismului din lume.

Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost și o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida.

Lucrare sculptorului Gheorghe Leonida FOTO artindex.ro

Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la  București, unde a absolvit liceul, apoi și-a continuat studiile la departamentul de sculptură al Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național.

După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

 

FOTO artindex.ro

În 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942 în urma unui accident stupid, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale pot fi admirate la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București.

Ștefan Domnițeanu