Personalităţi din lumea informaticii (I)

AlanTuring Alan Mathison Turing (23 iunie 1912 – 7 iunie 1954), cunoscut în zilele noastre ca părintele informaticii moderne și al inteligenței artificiale, a fost un informatician, matematician, logician şi criptanalist britanic. Alan Turing a inventat un dispozitiv (mașina Turing) bazat pe lucrul cu cifrele 0 şi 1, care a formalizat conceptul de algoritm şi calcul. Citeşte mai mult aici…
Ada_Lovelace_Chalon_portrait Ada Lovelace (nascută Augusta Ada Byron, la 10 Decembrie 1815), considerată primul programator al lumii, a fost fiica dintr-un scurt mariaj a poetului romantic George Gordon Byron sau mai pe scurt, Lord Byron și Anne Isabella Milbanke, care a fost ea însăși un matematician expert într-o epocă în care femeile nu aveau astfel de practici. Citeşte mai mult aici…

noam_chomsky Avram Noam Chomsky (născut 07 decembrie 1928), cunoscut ca “părintele lingvisticii moderne” sau pentru teoria gramaticii generative, este un lingvist, filozof, om de știință cognitiv, logician, comentator politic, activist în justiția socială și avocat anarhosindicalist american, care a revoluționat întreg sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative. Citeşte mai mult aici…
hamilton Sir Wiliam Rowan Hamilton
(3/4 august 1805 – 2 septembrie 1865) a fost un fizician, astronom și matematician irlandez care a adus contribuții importante la mecanica clasică, la dezvoltarea sistemelor optice și a algebrei. William Rowan Hamilton este cunoscut datorită studiilor sale cu privire la fizica matematică și formularea mecanicii newtoniene, redenumită Mecanica Hamiltoniană. Opera sa s-a dovedit a fi esențială pentru studiul electromagnetismului și pentru dezvoltarea mecanicii cuantice. Citeşte mai mult aici…
neumann John von Neumann (numele original János Neumann) (28 decembrie 1903, Budapesta, Ungaria – 8 februarie 1957, Washington, DC, SUA), a fost un matematician american evreu cu origini austro-ungare, care este cunoscut drept un pionier al aplicării teoriei operatorului de mecanică cuantică, în dezvoltarea de analiză funcțională. Neumann a adus importante contribuții în fizica cuantică, analiza funcțională, teoria mulțimilor, topologie, economie, informatică, analiza numerică, hidrodinamica exploziilor, statistică și în multe alte domenii ale matematicii, fiind unul din cei mai importanți matematicieni din istorie. Citeşte mai mult aici…
australie

Alain Colmerauer (n.24 ianuarie 1941 în Carcassonne) este un informatician francez cunoscut ca și inventatorul limbajului de programare PROLOG. După ce și-a obținut titlul de doctor la Universitatea din Grenoble, între anii 1967-1970 a fost asistent universitar la Universitatea din Montreal, unde a creat Q-Systems, unul dintre cele mai vechi formalisme linvistice care a ajutat în dezvoltarea prototipului de traducere automată TAUM-METEO.

51dZrvvM9rL._SY300_ Charles Babbage (n. 26 decembrie 1971, Londra – d. 18 octombrie 1871) a fost un matematician și inginer mecanic englez recunoscut ca și părintele calculatoarelor, fiind primul om care și-a imaginat o masină de calculat programabilă. Charles Babbage a fost unul din cei patru copii ai bancherului Benjamin Babbage și al soției sale Elizabeth Teape. În anul 1810 Charles Babbage s-a înscris la cursurile Trinity College de la Universitatea Cambridge pentru a studia matematica ca mai apoi, în anul 1817, să își încheie studiile cu un master la Peterhouse Cambridge în matematică. Citeşte mai mult aici…
Grigore-Moisil
Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea – d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) a fost un savant român de renume mondial, matematician și profesor la Facultatea de Matematică, Universitatea din București și este recunoscut ca și deschizător de drumuri cu contribuții inovatoare în domeniul informaticii și matematicii datorită invenției de circuite electronice tristabile. Citeşte mai mult aici…
MaryKeller Sora Mary Kenneth Keller (născută în Ohaio 1914 -10 ianuarie 1985) a fost prima femeie din Statele Unite care a obținut un doctorat în informatică cu tema Interferența inductivă pe modele generate de calculator, la Universitatea din Wisconsin-Madison. Mary Kenneth Keller, care a fost și măicuță, a contribuit la dezvoltarea BASIC, un limbaj de programare foarte răspândit în primele vârste ale tehnologiei informației.
tim-berners-lee Sir Timothy John (Tim) Berners-Lee (n. 8 iunie 1955) este un programator englez care a inventat World Wide Web-ul. Tim Berners-Lee este unul dintre cei patru copii ai lui Mary Lee Woods și Conway Berners-Lee, care au lucrat pe primul calculator comercial-construit, Mark 1.
220px-Grace_Hopper Contraamiralul Grace Murray Hopper (născută Grace Brewster Murray în New York City pe 9 decembrie 1906 – d. 1 ianuarie 1992), primul copil dintre cei trei ai familiei, a fost un pionier în informatică și ofițer în marina militară a Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Citeşte mai mult aici…
john_nash John Forbes Nash Jr. (născut 13 iunie 1928, Bluefield, West Virginia) este un matematician american ale cărui lucrări despre teoria jocurilor, geometria diferențială și ecuații cu derivate parțiale au schimbat perspectiva asupra factorilor care guvernează șansa și evenimentele din interiorul sistemelor complexe din viața de zi cu zi. Teoriile sale sunt folosite în economie, în biologia evoluționistă, inteligența artificială, contabilitate, politică și teorie militară. Citeşte mai mult aici…
anita_borg Dr. Anita Borg  (17 ianuarie 1949 – 6 aprilie 2003) a fost un renumit informatician american care, prin capacitatea sa unică de inspirație a motivat femeile din domeniul calcului și nu numai. Anita Borg este considerată responsabilă pentru includerea femeilor în revoluția tehnologică ca și participante active, nu ca simple observatoare. Citeşte mai mult aici…